Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2016. u Siriji poginulo najmanje 49.742 ljudi

Vijeće sigurnosti jednoglasno podržalo mirovnu inicijativu Moskve i Ankare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je u subotu prihvatilo rezoluciju kojom se podržava rusko-turska incijativa za prekid vatre i mirovne pregovore u Siriji.

Taj kompromisni tekst prihvaćen nakon konzultacija iza zatvorenih vrata, ističe da Vijeće sigurnosti zadovoljno prihvaća i podržava mirovne napore Moskve i Ankare.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Bombardirana zgrada u Harkovu Noćni napad Rusi raketirali Harkov, ubijen 12-godišnji dječak: "Teror nad gradom postaje sve gnusniji"

Prekid vatre koji je na snazi od petka, a iz kojeg su isključene džihadističke skupine, takozvana Islamska država i Fateh al-Šam, trebao bi biti uvod u mirovne pregovore predviđene krajem siječnja u Kazahstanu pod okriljem Moskve i Teherana koji podržavaju sirijski režim i Turske koja je na strani pobunjenika.

Rezolucija podupire plan za razgovore u Astani između sirijske vlade i oporbe, nakon čega bi se trebali obnoviti mirovni pregovori u Ženevi koji su prekinuti od veljače, dodaje agencija Reuters.

Moskva je radila na tome da Vijeće u subotu potvrdi sporazum, ali više zemalja članica Vijeća tražilo je objašnjenja o nekim točkama, posebice o načinu nadzora primirja, o ulozi UN-a i humanitarnom pristupu.

Rusija je dopunila svoj tekst, ali nekoliko izaslanika na Vijeću je nakon glasanja kazalo da su neka područja ostala nejasna i i da će primjena sporazuma biti krhka.

Primirje koje su poduprle Turska i Rusija treće je koje stupilo na snagu u 2016., ali prva dva nisu se uspjela održati, a i ovo remete sporadične borbe, objavili su promatrači.

Objavili su također da je u 2016. godini najmanje 49.742 ljudi poginulo u ratu u Siriji. Među ratnim žrtvama je 13.617 civila, uključujući 2885 djece, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Sirijski pobunjenici zaprijetili su u subotu da će prekinuti proglašeno primirje ako se nastave napadi sirijskog režima i njihovih saveznika.

Opservatorij je ipak javio da se primirje uglavnom održava. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene