Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Venezuela prekinula odnose s Kolumbijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe napao je u srijedu venezuelanskoga predsjednika Huga Chaveza zbog uvreda u diplomatskome sporu, a Chavez je odgovorio prekidom diplomatskih odnosa s Kolumbijom dok je Uribe predsjednik, javljaju agencije.

Chavez je u utorak povukao veleposlanika iz glavnoga grada Venezuele Bogote. Tako je odgovorio na Uribeovu odluku da ga smijeni s mjesta posrednika u pregovorima za oslobađanje talaca koje drže marksistički gerilci u Kolumbiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nemam ratoborne namjere' Uribe: Ne pomišljamo na uništavanje naših naroda puškama rata Slika nije dostupna Zbog suradnje s SAD-om? Venezuela zamrzava odnose s Kolumbijom

Uribe je najbliži američki saveznik u Južnoj Americi i zasad odbija povući svoga veleposlanika iz Caracasa jer taj spor ugrožava šest milijarda dolara vrijedan sporazum o bilateralnoj trgovini tih dviju andskih susjeda.

- Šefovi država ne bi smjeli razmišljati o svojem bijesu i vlastitoj taštini, nego o potrebi da poštuju ljude koje predstavljaju, rekao je konzervativac Uribe na pitanje o Chavezovim riječima, ali nije izrijekom spomenuo predsjednika Venezuele, javlja Reuters.

Hugo Chavez u srijedu je prekinuo diplomatske odnose s Kolumbijom i rekao da ih neće obnoviti sve dok je Uribe na vlasti.

- Poručujem svima: dok je predsjednik Uribe predsjednik Kolumbije, neću imati nikakve odnose s kolumbijskim vlastima. Ne mogu to, rekao je Chavez svojim pristašama na skupu na zapadu Venezuele.

Kad je dan prije povukao veleposlanika, Chavez je Uribea nazvao "pijunom imperija".

Kolumbija je u kolovozu pozvala američkoga neprijatelja Chaveza da posreduje u pregovorima o oslobađanju talaca koje već godinama drže pripadnici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), a među kojima su i trojica američkih radnika i političarka Ingrid Betancourt koja je francusko-kolumbijskoga podrijetla.

Prošli tjedan Uribe je otpustio Chaveza jer je on izravno pregovarao s vodećim vojnim zapovjednikom u Kolumbiji bez konzultacija s Bogotom, pišu agencije.

Ovo je najžešći sukob te dvojice ideoloških protivnika od 2005. kad je Chavez povukao veleposlanika zato što su lovci na ucjene oteli kolumbijskoga pobunjenika iz Caracasa i prebacili ga preko granice da ga može uhititi kolumbijska policija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene