Petnaest je osoba smrtno stradalo, a devet ih se smatra nestalima na južnome japanskom otoku Kyushu, koji su pogodile obilne kiše, prouzročivši velika poplave i klizišta.

Galerija


Guverner prefekture Kumamoti Ikuo Kabashima na jugu Japana kazao je da je 14 osoba poginulo u poplavljenom domu za starije i nemoćne osobe. Dogodilo se to nakon što je popucala brana na obližnjoj rijeci. U toj regiji zabilježeno je više izlijevanja rijeka iz korita i poplava.

Vezani članci Direktor gradske tvrtke VIO u Šestinskom dolu Stanovnici Šestinskog dola bijesni, Grad obećao riješiti problem: "Imamo poplavu i nakon dvije kapi kiše" Tomislav Tomašević Lijevi blok traži da se objave razmjeri štete od poplave u Zagrebu u srpnju

Na jugu Japana je poplavljeno više područja. Na drugoj lokaciji se desetak osoba vodi nestalim, a vjeruje se da ima i poginulih. Lokalne vlasti strahuju da će brojevi nestalih i poginulih rasti u sljedećim danima.

Na otoku Kyushu stvaraju se goleme bujice koje su pokrenule poplave i klizišta, piše RT. Lokalne vlasti su zatražile hitnu evakuaciju za više od 200.000 ljudi.

Premijer Shinzo Abe najavio je mobilizaciju 10.000 vojnika koji će pomoći u spašavanju ljudi i imovine budući da je obilna kiša najavljena sve do nedjelje. Japanska meteorološka agencija priopćila je da u regiji nikada dosad nisu zabilježene tako obilne padavine.