Obavijesti Pretražite Navigacija
"Razumni kompromis"

Britanska vlada objavila novi plan za Brexit: Ovo je jedina alternativa izlasku bez sporazuma

Britanski premijer Boris Johnson (Foto: AFP)
Britanski premijer Boris Johnson (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Britanski premijer Boris Johnson (Foto: AFP) Britanski premijer Boris Johnson (Foto: AFP) Foto: Afp Prosvjed protiv Brexita (Foto: AFP) - 1 Prosvjed protiv Brexita (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Prosvjed protiv Brexita (Foto: AFP) - 2 Prosvjed protiv Brexita (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp +0 Prosvjed protiv Brexita (Foto: AFP) - 3 Galerija 1/4 >>
Velika Britanija objavila je u srijedu svoj novi plan za Brexit koji granicu s Irskom ostavlja otvorenom, a premijer Boris Johnson istaknuo je da mu je jedina alternativa novom planu izlazak iz Europske unije 31. listopada bez sporazuma.

Johnson je u pismu predsjedniku EK-a Jean-Claudeu Junckeru naveo da se radi o "razumnom kompromisu". Naglasio je da novi prijedlog "poštuje odluku naroda Ujedinjenog Kraljevstva da napusti EU, pri čemu se pragmatično rješavaju posljedice te odluke koje se odnose na Sjevernu Irsku i Irsku".

Pročitajte i ovo Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) "Sve veći rizik od neizlaska" Britanska premijerka: Ili ćemo napustiti Europsku uniju s dogovorom ili ju nećemo napustiti uopće Prosvjednik pred britanskim parlamentom (Foto: AFP) Kaotično napuštanje sve je bliže Nastavak drame s Brexitom: "Raste uvjerenje da je izlazak bez sporazuma sve vjerojatniji"

Britanski premijer istaknuo je i da plan "otklanja tzv. 'backstop'", mehanizam osmišljen u dogovoru EU-a i njegove prethodnice Therese May.

Njime se otklanjala mogućnost ponovnog uvođenja granice na Irskom otoku, ali je on, po mišljenju zagovornika tvrdog Brexita, mogao vezati Veliku Britaniju za EU na dulje razdoblje.

Johnson je rekao Junckeru da je taj plan EU-a bio "most koji ne vodi nikamo" te da se "morao pronaći novi put".

Novi Johnsonov prijedlog

Po novom dokumentu na sedam stranica, cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo bi iz europske carinske unije, ali bi Sjeverna Irska ostala na jedinstvenom tržištu kada se radi o robama, uključivo poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.

To bi otklonilo potrebu provjere standarda i sigurnosti roba na granici između Irske i Sjeverne Irske, jer bi obje bile dio "regulatorne otočne zone", ali bi stvorilo potrebu provjera između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, koje se ne bi trebalo držati pravila europskog jedinstvenog tržišta.

To bi značilo da bi svi poljoprivredni, prehrambeni i životinjski proizvodi koji ulaze u Sjevernu Irsku iz ostatka UK morali proći kroz graničnu inspekcijsku postaju, a roba proizvedena u Sjevernoj Irskoj morala bi se držati pravila EU-a i biti provjerena na "granici zone" - vjerojatno na Irskom moru.

Uz to, Sjeverna Irska dobila bi mogućnost da svake četiri godine odlučuje hoće li produljiti takav aranžman.

Budući da bi Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz carinske unije, to znači i uvođenje carine između Sjeverne Irske i Republike Irske ali Johnson vjeruje da se utjecaj toga može minimalizirati carinjenjem robe dalje od granice.

Umjesto postavljanja carinskih postaja ili neke druge infrastrukture na irskoj granici, roba bi se deklarirala elektronski.

Fizički pregledi bi ipak ostali "za vrlo mali dio robe" i mogli bi se obavljati u skladištima ili "nekim drugim označenim mjestima koja bi se nalazila bilo gdje u Irskoj ili u Sjevernoj Irskoj".

Trenutno se metodom slučajnog uzorka pregledava svaki stoti kamion i služi tome da se provjeri podudara li se teret s onim što je navedeno u deklaraciji.

Vladin program ne precizira kako bi izgledala ta "označena mjesta", ali se ističe da bi trebalo postojati "čvrsto obećanje (obiju strana) da se pregledi u budućnosti nikada ne obavljaju na granici".

Juncker vidi "problematične točke" u planu

Nakon telefonskog razgovora u srijedu, Juncker je upozorio Johnsona da postoje "problematične točke" u britanskom prijedlogu te dodao da će europski pregovarači "objektivno procijeniti pravni tekst".

Juncker je priznao kako postoje "pozitivni pomaci", ali i dodao da "još postoje neke problematične točke koje će zahtijevati dodatni rad sljedećih dana, posebice u pogledu 'backstopa'".

Junckerove službe objavile su i da će predsjednik EK razgovarati s irskim premijerom Leom Vardakarom i "pozorno će poslušati njegovo stajalište".

Varadkar je ocijenio da prijedlozi ne ispunjavaju u potpunosti dogovorene ciljeve, ali i naglasio da će ih proučiti i konzultirati se s europskim partnerima.

Prva reakcija Europskog parlamenta nije pozitivna, rekao je zastupnik Guy Verhofstadt, koji predsjeda skupinom zaduženom za Brexit.

"Ona nije pozitivna jer mislimo da predloženi prijedlog ne daje potrebne garancije koje trebaju Irskoj", rekao je Verhofstadt nakon sastanka s glavnim pregovaračem EU-a Michelom Barnierom.

U srži novog plana je držati se okvira sporazuma od Velikog petka 1998. kojim su okončana tri desetljeća nasilja u Sjevernoj Irskoj. Taj povijesni sporazum temelji se na otvorenoj granici na Irskom otoku i Britanija ga je, rekao je Johnson, "apsolutno odlučna održati".

Johnson je upozorio da u slučaju neuspjeha dogovora s EU-om neće od Bruxellesa zatražiti odgodu Brexita. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene