Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer traži raspisivanje izbora

Kriza u Britaniji na vrhuncu: Johnson doživio poraz u parlamentu, otvoren put za blokadu Brexita bez sporazuma

Boris Johnson (Foto: AFP)
Boris Johnson (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Boris Johnson (Foto: AFP) Boris Johnson (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Boris Johnson (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Politička kriza u Britaniji je na vrhuncu. Premijer Boris Johnson ostao je bez većine u parlamentu nakon još jednog prebjega. Predsjednik britanskog parlamenta John Berkow odobrio je hitnu raspravu kako se ne bi dogodio Brexit bez sporazuma. Johnson je izgubio jednu bitku u parlamentu koji će već sutra glasati o zakonu koji bi spriječio takav Brexit.

Premijer Boris Johnson doživio je poraz kad su zastupnici izglasali preuzimanje kontrole nad dnevnim redom, to jest nad sutrašnjim radom parlamenta. To znači da parlament sutra može pokušati izglasati zakon kojim bi se spriječio Brexit bez sporazuma 31. listopada.

Pročitajte i ovo Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja Nataša Magdalenić-Bantić, stanovnica Londona MUKE PO BREXITU Kaos na Otoku zbog goriva, u pripravnosti i vojska. Hrvatica iz Londona: ''Vlada atmosfera panike, Britanija je na rubu''

Boris Johnson najavio je i kako će na dnevni red staviti i točku raspisivanja izbora.

Sa 328 glasova za te 301 glasom protiv zastupnici britanskog parlamenta izglasali su preuzimanju kontrole nad dnevnim redom u srijedu kako bi usvojili zakon koji bi prisilio Johnsona da zatraži tromjesečnu odgodu Brexita.

Johnson izgubio većinu 

Zastupnici, među kojima i neki iz redova konzervativaca premijera Borisa Johnsona, zatražili su hitnu raspravu nakon što je premijer prošli tjedan odlučio suspendirati rad parlamenta od sredine rujna do sredine listopada.

Vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn ocijenio je da je glas parlamenta za produljenje roka za Brexit posljednja šansa da se spriječi neuredan izlazak zemlje iz EU-a.

"Ovo je posljednja šansa da iskoristimo ovu priliku. Ako danas nešto ne učinimo, možda nećemo dobiti drugu šansu. Bez obzira na to jesu li ljudi glasali za izlazak iz Unije ili ostanak, nisu glasali za obustavu demokracije", rekao je Corbyn.

Oporba je zatražila izvanrednu raspravu kako bi zaustavila Brexit bez dogovora. Protiv premijera se okrenuo i dio zastupnika njegovih konzervativaca, a Johnson im prijeti isključenjem iz stranke.

Konzervativac Philip Lee prebjegao je tako u redove oporbenih Liberalnih demokrata uoči obračuna u parlamentu između konzervativne vlade Borisa Johnsona i pobunjenih konzervativaca. Sjeo među redove oporbe dok se Johnson obraćao parlamentu, javlja BBC.

"Konzervativna vlada agresivno nastavlja sa štetnim Brexitom na neprincipijelan način", napisao je Phillip Lee u pismu ostavke Johnsonu objavljenom na Twitteru.

Lee optužuje Johnsonovu vladu da "koristi političku manipulaciju, zlostavljanje i laži".

Čelnica liberalnih demokrata Jo Swinson tvitala je da se Lee priključio njezinoj stranci, koja se protivi Brexitu "u ključnom trenutku".

Zastupnici u Britanskom parlamentu zatražili su izvanrednu raspravu kako bi spriječili premijera Johnsona da zemlju izvede iz Europske unije bez dogovora. Oporba i pobunjenici u redovima konzervativaca traže da se Brexit odgodi do kraja siječnja ako parlament do 19. kolovoza ne potvrdi novi dogovor s Europskom unijom ili prihvati izlazak bez dogovora.

Premijer je jučer zaprijetio raspisivanjem izbora sredinom listopada u slučaju poraza u parlamentu.

„Želim da svi znaju da nema uvjeta pod kojima ću tražiti odgodu od Bruxellesa. Odlazimo 31. listopada. Nema ako i ali. Nećemo prihvatiti nikakav pokušaj da odustanemo od obećanja ili odbacimo taj referendum“, kaže Johnson.

Tvrdi da protivnici u parlamentu samo potkopavaju pregovarački položaj njegove vlade. Uvjeren je da će postići dogovor s Europskom unijom, ali Bruxelles ne dijeli taj stav.

„Ne mogu izvijestiti da smo vidjeli da su izneseni ikakvi konkretni prijedlozi", kaže Mina Andreeva, glasnogovornica Europske komisije.

Izjavila je da postoji izrazita mogućnost Brexita 31. listopada te da će Komisija sutra objaviti posljednji poziv svima da budu spremni za slučaj bez dogovora. (Hina/DI,AT)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene