Sjevernoirska granica (Foto: AFP)
Sjevernoirska granica (Foto: AFP) Foto: Afp

Britanski i europski pregovarači usuglasili su tekst o granici u Irskoj iako to ne znači da su pregovori o brexitu do kraja zaključeni, objavila je u utorak irska televizija RTE citirajući dva izvora.


Irska nacionalna televizija prenijela je da je tekst dogovoren kasno u ponedjeljak i zatim proslijeđen Londonu te je citirala izvore koji kažu da je sporazum "najstabilniji mogući", ali ne bi bilo ispravno reći da su pregovori "zaključeni".

Vezani članci Brexit - uplate i isplate Velike Britanije - 2 Analiza Dnevnika Nove TV: Evo kako će se brexit ipak odraziti i na Hrvatsku Brexit Zbogom, Europo: Nakon tri i pol godine rasprava koje su duboko podijelile zemlju, Velika Britanija u petak odlazi iz EU-a

Sporazum uključuje takozvani "backstop", zaštitni mehanizam, zahvaljujući kojem bi granica na irskom otoku ostala otvorena nakon brexita.

"Izvor potvrđuje da je tekst sporazuma o razvodu dogovoren na tehničkoj razini", napisala je na Twitteru Laura Kuenssberg, politička urednica BBC-a i dodala "Vlada će se sastati rano sutra poslije podne... tada će biti i službena potvrda". (Hina)

Merkel u Europskom parlamentu: ''Orban je 2015. tražio pomoć da se izbjeglice puste u Europu''

Stiže nam studeni: U gorju će biti mraza, za vikend možda i malo snijega