Ujedinjeno Kraljevstvo je podijeljeno zbog Brexita. Škoti su ljuti, dok bi Brexit Sjevernoj Irskoj mogao napraviti najviše problema.

Galerija


Ozračje u Sjevernoj Irskoj napeto je zbog Brexita. I u Sjevernoj Irskoj narod je podijeljen. S jedne strane su nacionalisti koji žele ujedinjenu Irsku, ne podnose ideju bilo kakve granice s Republikom Irskom, a s druge strane su Unionisti koji se zalažu za ostanak Sjeverne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Vezani članci Boris Johnson (Foto: AFP) Brexit: U ponedjeljak nastavak teških pregovora između EU-a i Londona Prosvjed protiv Brexita (Foto: AFP) - 1 Kaos, strah i neizvjesnost: "Mnogi su se moji sunarodnjaci već vratili u svoju zemlju... Ljudi su preplašeni"

Ljudi, kada govore o njihovim sukobima često kažu da je podijeljenost izmedju katolika i protestanata. No, ovdje mi pak danas kažu da nikako nije stvar religije, već nacionalnosti.

Bilo je tu i sukoba i nasilja, a sada vlada poprilično krhki mir. Najveća turistička atrakcija Belfasta je Muzej Titanicu.

Vanjski dio visok je 38 metara kao i Titanic koji je ovdje i izgrađen. Pa se može reći da je Brexit santa leda koja bi mogla lako mogla uništiti ionako krhki mir.

Inače, U Sjevernoj Irskoj većina je glasala za ostanak u Uniji. A dogodio se i jedan apsurd. Naime, svi koji su rodjeni u Sjevernoj Irskoj ili imaju nekoga u obitelji iz Irske mogu imati i britansku i irsku putovnicu.

Kad se dogodio Brexit, čak je 100.000 Britanaca pohrlilo po irske putovnice koja je u Europskoj Uniji, što je Irsku ostavilo u nevjerici. To možda i najbolje pokazuje koliko ludilo ovdje vlada.

U subotu donosimo zanimljivu priču o stanju na otoku. Budite s nama!

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr