Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrlo napeto ozračje

Reporterka Dnevnika Nove TV u Sjevernoj Irskoj: "Brexit je ovdje kao santa leda koja bi mogla uništiti ionako krhki mir"

Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr)
Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pogled na Belfast (Foto: Dnevnik.hr) Pogled na Belfast (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zelenilo Belfasta (Foto: Dnevnik.hr) Zelenilo Belfasta (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sjeverna Irska (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Ujedinjeno Kraljevstvo je podijeljeno zbog Brexita. Škoti su ljuti, dok bi Brexit Sjevernoj Irskoj mogao napraviti najviše problema.

Ozračje u Sjevernoj Irskoj napeto je zbog Brexita. I u Sjevernoj Irskoj narod je podijeljen. S jedne strane su nacionalisti koji žele ujedinjenu Irsku, ne podnose ideju bilo kakve granice s Republikom Irskom, a s druge strane su Unionisti koji se zalažu za ostanak Sjeverne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ozlijeđeno više od 50 policajaca Prizori kakvi nisu viđeni više od 20 godina: Novi sukobi policije i prosvjednika u Belfastu, lete molotovljevi kokteli, pale se automobili Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) žali zbog odluke Europskog vijeća Plenković o Brexitu: "Razvodi nikad nisu savršeni, no imamo razloga biti optimistični"

Ljudi, kada govore o njihovim sukobima često kažu da je podijeljenost izmedju katolika i protestanata. No, ovdje mi pak danas kažu da nikako nije stvar religije, već nacionalnosti.

Bilo je tu i sukoba i nasilja, a sada vlada poprilično krhki mir. Najveća turistička atrakcija Belfasta je Muzej Titanicu.

Vanjski dio visok je 38 metara kao i Titanic koji je ovdje i izgrađen. Pa se može reći da je Brexit santa leda koja bi mogla lako mogla uništiti ionako krhki mir.

Inače, U Sjevernoj Irskoj većina je glasala za ostanak u Uniji. A dogodio se i jedan apsurd. Naime, svi koji su rodjeni u Sjevernoj Irskoj ili imaju nekoga u obitelji iz Irske mogu imati i britansku i irsku putovnicu.

Kad se dogodio Brexit, čak je 100.000 Britanaca pohrlilo po irske putovnice koja je u Europskoj Uniji, što je Irsku ostavilo u nevjerici. To možda i najbolje pokazuje koliko ludilo ovdje vlada.

U subotu donosimo zanimljivu priču o stanju na otoku. Budite s nama!

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene