Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka vlada razmatra mjere koje će poduzeti nakon odluke parlamenta Republike Srpske o raspisivanju referenduma kojim se dovodi u pitanje uloga suda i državnog odvjetništva Bosne i Hercegovine, objavilo je u srijedu navečer američko veleposlanstvo u Sarajevu.


"Uzemireni smo smjerom u kojem planirani referendum vodi Republiku Srpsku kao entitet kao i prijetnjama koje on predstavlja za sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH. Mi smo protiv ovog referenduma i bilo kojih priprema za njegovu provedbu jer one predstavljaju kršenje Daytonskog sporazuma i stoga što se plašimo posljedica koje će imati za građane u Republici Srpskoj i u cijeloj BiH", stoji u izjavi veleposlanstva SAD dostavljenoj medijima.

Vezani članci COVID odjel bolnice u Sarajevu Susjedi su prije dva mjeseca bili među najpogođenijima koronavirusom, danas imaju samo devet novozaraženih Slika nije dostupna Upozorenje Dodiku: Zapad neće tolerirati referendum u RS

U izjavi se također navodi kako su angažirani "relevantni odjeli i agencije vlade SAD da bi se odlučilo o primjerenoj reakciji prema onima koji su odgovorni za ovu političku provokaciju".

Upozorenje Dodiku: Zapad neće tolerirati referendum u RS

"Blisko sarađujemo s delegacijom Europske unije i uredom visokog predstavnika (OHR) u svezi s poduzimanjem idućih koraka", stoji u izjavi.

Veleposlanstvo SAD poručilo je kako je ohrabreno raspravom o "ovom političkom manevru i njegovim motivima" što je formulacija kojom se očito aludira na raspravu što je u utorak i srijedu vođena na sjednici parlamenta RS kada je oporba predvođena Srpskom demokratskom strankom (SDS) optužila Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da raspisivanjem referenduma pokušava odvratiti pozornost s korupcijskih i kriminalnih afera.

"Ovaj otvoreni diskurs o raskolu između korumpiranih snaga koje vode proces odlučivanja u RS i onoga što je istinski u najboljem interesu njezinih građana indikator je energičnog i transparentnog demokratskog sustava koji može i treba postojati u BiH", navodi se u izjavi.

Veleposlanstvo SAD smatra kako iz referenduma ne može proisteći ništa dobro. "Sada je na vodstvu ovog entiteta (RS) da se odluči za napredak ili za političku i gospodarsku izolaciju", stoji u izjavi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook