Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Veliki otpor izazala je odluka gradskih oca jednog njemačkog grada koji su s jelovnika vrtića i škola odlučili maknuti meso.


Odluka gradskog vijeća grada Freiburga da s jelovnika u vrtićima i školama u potpunosti ukloni meso naišla je na žestok otpor dijela građana, ali i ministarstva poljoprivrede savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg, priopćeno je u srijedu.

"Meso je nezaobilazni dio izbalansirane prehrane. Zato ministarstvo poljoprivrede ne podržava isključivo vegetarijansku prehranu", stoji u priopćenju ministarstva poljoprivrede savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg u Stuttgartu.

Ministarstvo je time reagiralo na odluku Vijeća zajednice grada Freiburga, koje je donijelo odluku da se meso povuče s jelovnika u menzama škola i vrtića.

"Djeca moraju tijekom svog razvoja isprobavanjem raznih namirnica biti u mogućnosti razviti vlastiti osjećaj za okus. I zato u prehranu djece spada i meso", smatra ministarstvo. Odluka o uvođenju striktno vegetarijanske prehrane u škole i vrtiće naišla je na otpor i među članovima vijeća roditelja.

Sam grad Freiburg uvođenje vegetarijanske prehrane obrazlaže povećanim troškovima mesa i ribe. Isto tako grad opravdava i povišenje cijena prehrane od sljedeće godine.

Ilustracija Velika nestašica! Zašto nema ove vrste domaćeg mesa, a uvozna je i trgovcima preskupa?

Europa smanjuje proizvodnju svinjskog mesa - 4 Hrvatska bi mogla ostati bez svinjskog mesa: ''Samo da se poravna na 100 posto, mi smo gotovi''

"Kvalitetno meso je vrlo skupo", rekla je Christine Buchelt (Zeleni), predstavnica gradske uprave zadužene za obrazovanje. Oporba u Freiburgu, koji već desetljećima slovi za političko uporište stranke Zeleni, kritizira odluku grada koju smatra "ideološkom".

Konzumacija mesa u Njemačkoj je u konstantnom padu. Godine 2021. svaki građanin Njemačke je konzumirao 55 kg mesa i mesnih prerađevina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju