Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DNEVNIK NOVE TV PRVI UŠAO

Nekada ljepotice sada zjape prazne i idu u prodaju po paprenim cijenama: "Atraktivne su ljudima, no kod nekih postoji jedna prepreka"

Aktualno Galerija Prodaja državnih vila: Ilustracija - 4 Prodaja državnih vila: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Prodaja državnih vila: Ilustracija - 2 Prodaja državnih vila: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prodaja državnih vila: Ilustracija - 3 Prodaja državnih vila: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prodaja državnih vila: Ilustracija - 1 Prodaja državnih vila: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Prodaja državnih vila: Ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Nekada ljepotice danas zjape prazne. Država ide u prodaju svojih vila. Bogate zbog svoje povijesti, atraktivnih lokacija i paprenih cijena. Dnevnik Nove TV prvi je ušao u neke od zapuštenih, ali vrijednih državnih nekretnina.

Iako izgledom djeluje kao da je iz filmova strave, jedna od vila vrijedi gotovo milijun eura. Jedna od najskupljih nekretnina koju država trenutačno prodaje smještena je preko puta kuće prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

"Sam prostor se sastoji od podruma, prizemlja, prvog kata i gore su bile neke pomoćne prostorije. Ona je zapuštena, kao što se može vidjeti, ali, evo, mi smo je odlučili prodati jer smatramo da ima puno potencijala", otkriva tajnica u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Bošnjak u prilogu reporterke Matee Ćorić.

Vila je u vlasništvu države već 22 godine, nije zaštićeno kulturno dobro, ali je u povijesnoj jezgri, što znači da će se za svaki udarac čekićem morati paziti na konzervatorska pravila.

Na pitanje zašto se ovako dugo čekalo na prodaju, Bošnjak odgovara: "Vila, kao i većina sličnih takvih objekata, dok god nisu riješeni imovinskopravni odnosi, dok se nisu sporovi rješili, dok je nismo apsolutno stekli - nismo je mogli dati u prodaju."

U prodaju ide i vila Slavujevac

U prodaju će krajem godine i vila Slavujevac na Tuškancu za više od 17 milijuna kuna. U suvlasništvu je Grada Zagreba i države.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OPORBA IZNIJELA NIZ KRITIKA Sabor izglasao Horvatova nasljednika: Ivan Paladina je novi Plenkovićev ministar graditeljstva

Dok su prostorima šetali britanski veleposlanici, vila nije bila za prodaju, ali britansko Veleposlanstvo napustilo je njezine prostorije prije više od 10 godina zbog velikih oštećenja.

Oštećenja su se dodatno pogoršala nakon potresa, pa je vila dobila žutu naljepnicu.

Država upravlja s više od šest tisuća stanova i više od četiri tisuće poslovnih prostora te 19 rezidencijalnih objekata, u što spadaju konzularna predstavništva i vile.

Vile atraktivne kupcima

Stručnjak za nekretnine kaže - ove vile atraktivne su ljudima zbog lokacije, a i zato što nisu često na tržištu.

"Onaj tko kupi takvu nekretninu na toj lokaciji, htjet će je prilagoditi apsolutno svim potrebama i napraviti nešto što njemu odgovara. Tu su jedina prepreka konzervatori koji će imati za neku od nekretnina svoje zahtjeve, to je možda jedina prepreka", navodi Boro Vujović, direktor agencije za nekretnine.

Ponude za kupnju vile zaprimaju se do 11. studenoga, a dražba je 10 dana poslije. Za sudjelovanje na njoj mora se uplatiti jamčevina od 768 tisuća kuna.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene