Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na drugi mandat

Većina zadovoljna izborom Napolitana, Grillo i krajnja desnica pozivaju na prosvjede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Giorgio Napolitano je nakon ponovnog izbora za predsjednika Talijanske Republike u subotu zahvalio na povjerenju i rekao da se suočava sa 'složenim izazovom u ključnom trenutku'.

Napolitana su predsjednica Zastupničkog doma Laura Boldrini i predsjednik Senata Pietro Grasso u predsjedničkoj palači nakon glasovanja, u kojem je dosadašnji predsjednik osvojio 728 od 1.007 glasova, obavijestili o njegovom ponovnom izboru. Napolitano je tim povodom pozvao "sve da ispune svoje dužnosti kako bi se osnažile političke institucije zemlje" i najavio da će u ponedjeljak prilikom polaganje prisege u Zastupničkom domu u 17 sati iznijeti uvjete pod kojima je prihvatio nominaciju za predsjednika te kako namjerava vršiti predsjedničku dužnost u novom mandatu, izvijestila je agencija ANSA.

Većina parlamentarnih stranaka zalagala se da Napolitano prihvati drugi predsjednički mandat i okonča pat poziciju nakon pet neuspješnih glasovanja za izbor predsjednika. Nemogućnost izbora predsjednika prijetila je još složenijim učiniti političko stanje u recesijom pogođenoj Italiji koja nakon izbora održanih u veljači još nije uspjela dobiti novu vladu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iza zatvorenih vrata Megasuđenje mafiji: Talijanski predsjednik svjedočio više od tri sata Slika nije dostupna Iza zatvorenih vrata Talijanski predsjednik svjedok na megasuđenju mafiji

>> Giorgio Napolitano ponovno izabran za predsjednika Italije!

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozdravio je ponovni izbor Giorgia Napolitana, rekavši da je "uvjeren da će novo talijansko predsjedništvo nastaviti svoju europsku tradiciju davanja odlučujućeg doprinosa našem zajedničkom europskom idealu".

Pier Luigi Bersani, čelnik Demokratske stranke (PD), vodeće stranke pobjedničke lijeve koalicije, nakon Napolitanovog izbora je izjavio da je ostvaren "izvanredan rezultat" i zahvalio novom predsjedniku. Bersani, koji je u subotu u dogovoru sa strankama desnog centra odlučio podržati Napolitana, najavio je svoju ostavku na mjesto čelnika stranke uslijed neuspjeha njegova dva kandidata za predsjednika, Romana Prodija i Franca Marinija. Romano Prodi je Napolitanu na izboru uputio "čestitke" i "najbolje želje".

Čelnik desnog centra i bivši premijer Silvio Berlusconi je zahvalio Napolitanu na njegovom "duhu žrtvovanja" i "velikodušnosti" jer je pristao na drugi mandat u "složenoj i neizvjesnoj situaciji". Zadovoljstvo Napolitanovim izborom izrazio je i odlazeći premijer Mario Monti.

Beppe Grillo koji je oštro reagirao na Napolitanov izbor ocijeniviši da je riječ o "državnom udaru" i pozvavši na masovne prosvjede, u međuvremenu je za nedjelju odgodio prosvjed simpatizera i članova njegovog Pokreta pet zvijezda (M5S). Grillo, koji se u trenutku izbora za predsjednika nalazio u Furlaniji-Julijskoj krajini prethodno je objavio da svojim "kamperom" kreće za Rim gdje će se pridružiti prosvjedima no tijekom večeri je poručio da će u Rim stići kasno te da će se sa simpatizerima i novinarima sastati u nedjelju.  Zastupnici Grillove stranke, koji su podržavali Stefana Rodotu kao kandidata za predsjednika, objavu da je Napolitano izabran za predsjednika u parlamentu su popratili sjedeći dok je većina zastupnika njegov izbor popratila pljeskom i ustala sa stolaca.

Grillovu reakciju vodeći političari i lijevog i desnog centra ocijenili su pretjeranom i neprimjerenom. Gradonačelnk Rima Gianni Alemanno pozvao je Grilla da se "smiri" i "poštuje Rim" dok je Matteo Renzi, mogući Bersanijev nasljednik, Grillove riječi ocijenio "smiješnim, opasnim i zabrinjavajućim".  Predsjednik regije Lombardija iz Sjeverne lige Roberto Maroni je rekao da su "Mussolini i Hitler rekli iste stvari kao i Grillo" podsjetivši na Mussolinijev "marš na Rim" 1922. godine.

"Vidjeli smo svašta od Pokreta pet zvijezda a sada i komični Grillov marš na Rim i njegov smiješni fašizam", rekao je Silvio Berlusconi. Od poziva na prosvjed u Rimu ogradio se i kandidat M5S-a Stefano Rodota rekavši da je "protiv bilo kakvog marša na Rim".

Po izvješćima talijanskih medija na Grillov poziv na prosvjede u subotu navečer u većim talijanskim gradovim odazvalo se tek po nekoliko desetaka prosvjednika a u Rimu više stotina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene