Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rat u ukrajini

Važan ruski zapovjednik u Ukrajini ubijen na Krimu? Šutnja u Kremlju raspiruje brojne teorije: "Čudno je da nema odgovora"

Valerij Gerasimov i Vladimir Putin
Valerij Gerasimov i Vladimir Putin Foto: AFP
Je li načelnika ruskog Glavnog stožera ubijen na Krimu? "Nastavak šutnje u Kremlju potencijalno nešto govori. Je li Putin zabrinut da Kijev aktivno cilja njegovo visoko zapovjedništvo?", upitali su se autori teksta objavljenog u Kyiv Postu.

Načelnik ruskog Glavnog stožera Valerij Gerasimov zadnji je put viđen u javnosti 29. prosinca i sve su glasnija nagađanja da je ubijen u napadu na Krim početkom siječnja. 

Gerasimov je zadužen i za ruske ratne operacije u Ukrajini, a nagađanja su počela nakon što je Kijev objavio da je pogodio rusko vojno zapovjedno mjesto u blizini Sevastopolja i vojnu jedinicu u blizini grada Jevpatorije, u odvojenim napadima na poluotok, koji je Kremlj anektirao 2014. godine.

Tada su izvijestili da su u napadima ubijena 23 ruska vojnika. Petorica su navodno bila visoki zapovjednici. 

Korisnici platforme X podijelili su fotografiju koja navodno prikazuje poruku koju je objavio ruski Telegram kanal "Obični carizam", koji ima više od 34.000 pretplatnika.

"Prema preliminarnim podacima, (Valerij) Gerasimov, koji je bio na zapovjednom mjestu u blizini Sevastopolja u vrijeme napada, ubijen je u napadu na Krim", glasila je poruka.

6. siječnja bivši zamjenik načelnika Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga, general-pukovnik Ihor Romanenko upozorio je "da se ne vjeruje glasinama o eliminaciji načelnika ruskog Glavnog stožera Valerija Gerasimova, u intervjuu za Radio NV."

Ipak, zanimljiva je Gerasimova stalna odsutnost s javne pozornice i dosadašnja šutnja Moskve o njegovom statusu. Gerasimov je posljednji put viđen u javnosti 29. prosinca, uručujući nagrade vojnom osoblju koje se istaknulo tijekom oslobađanja Marinke u okupiranoj regiji Donjecka u Ukrajini.

Čudno je da nema odgovora koji bi objasnio gdje se nalazi Gerasimov – zapovjednik svih ruskih oružanih snaga u Ukrajini.

Osobito s obzirom na to koliko je Kremlj dugo opovrgavao smrt svog zapovjednika admirala Viktora Sokolova neposredno nakon napada raketama Storm Shadow na sjedište Crnomorske flote 22. rujna.

Moskva je objavila video Sokolova koji je sudjelovao na sastanku s ruskim ministrom obrane Sergejem Shoiguom i drugim ruskim vojnim čelnicima 26. rujna, a zatim još jedan sljedeći dan na kojem ga se navodno prikazuje živog u intervjuu objavljenom na Telegram kanalu Zvezda.

"Nastavak šutnje u Kremlju potencijalno nešto govori. Je li Putin zabrinut da Kijev aktivno cilja njegovo visoko zapovjedništvo?", upitali su se autori teksta objavljenog u Kyiv Postu. 

Putinov zapovjednik je legitimna vojna meta, a oba područja udara bila su na Krimu - ratnoj zoni, navodi se u članku. 

Pročitajte i ovo Ruski interkontinentalni balistički projektil "Balkan nije spreman" Vojni stručnjak o izgledima za veliki rat: "Rusija bi u jednom slučaju upotrijebila nuklearno oružje, a treći svjetski rat trajao bi nekoliko dana"

Smrt Gerasimova svakako bi bila značajan udarac Putinovoj 'specijalnoj vojnoj operaciji' u Ukrajini. Po svemu sudeći, on je jedan od Putinovih visokih vojnih savjetnika u koje ima najveće povjerenje.

Bivši časnik oklopnika s borbenim putovanjima u Drugom čečenskom ratu, Siriji i upadima na Krim i Donbas 2014., ruski ministar obrane Sergej Šojgu 2012. imenovao ga je načelnikom Glavnog stožera.

Je li Gerasimov bio namjerna meta ili nenamjerna posljedica, pitaju se autori u članku. 

Ipak, s Gerasimovim ili bez njega, rat se nastavlja, kao i Putinov rat protiv civila. Živ ili mrtav Gerasimov i njegova doktrina su važni za Kremlj. Poraz i jednog i drugog najbolji je put Washingtona i Ukrajine za nacionalni opstanak, navodi se zaključno u članku. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene