Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijska transparentnost

Vatikan prošao provjeru Vijeća Europe, ali dobio slabu ocjenu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan je prošao ključnu provjeru financijske transparentnosti koju provodi Vijeće Europe. Unatoč tomu, slabe ocjene Sveta stolica dobila je za učinkovitost financijskih regulatora te sposobnost vatikanske banke da uđe u trag sumnjivim transakcijama.

Vijeće Europe financijsko je poslovanje Vatikana pozitivnim ocijenilo u 9 od 16 preporuka. Prvo u povijesti - predstavlja prekretnicu u nastojanjima Svete Stolice da promijeni reputaciju sive porezne zone, tajni, skandala, intriga i borbe za moć.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Rimu Zaokret u Katoličkoj Crkvi: Žene i laici moći će glasati na velikom svjetskom sastanku biskupa Slika nije dostupna 'TRGOVCI U HRAMU' 'Svećenici provaljuju u stanove, peru novac, a beatifikaciju skupo naplaćuju'

>> Odbačene sumnje u pranje novca vatikanske banke

Prema nadzornom mehanizmu Vijeća Europe Vatikan još nema učinkovite financijske regulatore, a državna banka nije sposobna ući u trag sumnjivim transakcijama.

'Od svih navedenih, četiri su preporuke koje nije moguće primijeniti u Vatikanu, s obzirom na to da je riječ o posebnoj državi u kojoj nema tržišta i sve je na neki način u vlasništvu Pape, kazao je vatikanski analitičar Andrea Gagliarducci.

Bez obzira na specifičnosti, ovu povijesnu valorizaciju financijske transparentnosti omogućio je upravo papa Benedikt XVI. Desetljeća stari skandali, sumnjive smrti poput one Calvijeve, financijski sve jače prelature te svećenici i laici koje zanima samo moć motivirali su Papu da prije godinu i pol donese 'Motu Proprio'. Tim je dokumentom Sveta Stolica prvi put izgubila potpuni nadzor nad svojim financijama. Papa je tu provjeru povjerio europskim nadzornim mehanizmima.

'Ovo izvješće nije kraj, ono je prekretnica', drži mons. Ettore Balestrero iz Ureda za tisak Svete Stolice.

Dužnosnici Vatikana prihvaćaju ovo izvješće. Kažu da će učiniti sve dodatne napore kako bi i nedavnim skandalom potresen Vatikan ušao na listu financijski transparentnih država.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene