Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rimsko tužiteljstvo odbacilo je u srijedu sve sumnje u pranje novca, svote od oko 23 milijuna eura koji pripadaju vatikanskoj banci - Zavodu za vjerske poslove (IOR), blokiranoj od listopada kada je počela istraga.


Zaklada za vjerske poslove u talijansku banku Credito Artigiano položila je 20 milijuna eura, a u Banca del Fucino tri milijuna eura, no svota je, zbog sumnje da su obavljale protuzakonite transfere, zamrznuta. Tužiteljstvo je dodatno motivirala odluka Vatikana o usvajanju, krajem 2010. i početkom 2011. novog zakona o 'sprečavanju i borbi protiv pranja novca koji potječe od kriminalnih aktivnosti'.

U rujnu prošle godine porezne vlasti 'preventivno' su oduzele 23 milijuna eura položenih na IOR-ov račun rimske podružnice Credito Artigiano sa sjedištem u Milanu. Istražitelji su provjerili navodne povrede zakonskih odredaba o sprečavanju pranja novca, po kojima banke moraju podnositi izvješća vlastima o svim transakcijama novčarskih ustanova sa sjedištem izvan EU-a, poput IOR-a.

Sa sjedištem u Vatikanu IOR upravlja računima vjerskih redova i drugih katoličkih udruga. (Hina)

Vezani članci Kune Majka i kći u zločinačkoj organizaciji oprale gotovo milijun i pol kuna: Otac vodio tim, a one kupovale automobile Vatikan, ilustracija Sveta Stolica prvi put objavila proračun svoje uprave za imovinu, doznajte koliko nekretnina posjeduje u Italiji i svijetu