Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uhićeni dvojac optužen je za 'dilanje' povjerljivih dokumenata iz Vatikana novinarima.


U centru skandala u Vatikanu zbog curenja dokumenata i najstrože čuvanih crkvenih tajni našli su se atraktivna PR stručnjakinja Francesca Immacolata Chaouqui (32) i španjolski svećenik Lucio Angel Vallejo Balda (54) povezan s Opusom Dei.

Oni su uhićeni zbog sumnje da su medijima dostavljali materijale o reformama koje unutar Crkve želi provesti papa Franjo. Uhićenje dvoje bivših članova komisije koju je Papa imenovao kako bi reformirao crkvene financije sada se uspoređuje sa još jedim vatikanskim skandalom, za kojeg mnogi vjeruju da je doveo do povlačenja Benedikta XVI 2013. godine. Tada je, naime, zbog krađe Papinih osobnih dokumenata uhićen njegov sobar, a prema njima je izdana knjiga.

Vatikan je u ponedjeljak objavio kako su uhićenja Balde i PR stručnjakinje uslijedila nakon višemjesečne istrage i sumnje da povjerljive dokumente dostavljaju dvama piscima čije knjige uskoro trebaju ugledati svjetlo dana. Izdavači su najavili kako će knjige otkriti nove dokaze o skandalima u Vatikanu i navodnim urotama 'stare garde svećenika' kako bi potkopali pokušaje pape Franje da provede reforme. Knjigu koja bi trebala biti objavljena sutra napisao je novinar Gianluigi Nuzzi, isti onaj koji je 2012. objavio 'Njegovu svetost' koja je temeljena da dokumentima koje je dobio od sobara pape Benedikta XVI.

Vezani članci Papa Franjo Vatikan se oglasio o Papinim izjavama o istospolnim brakovima: Sporni dio izvučen iz konteksta, autor filma nedostupan za komentar Papa Franjo (Foto: AFP) Papa odgovorio kritičarima: "Zabijaju mi nož u leđa, ti ljudi ne žele dobro Crkvi"

BURNO U VATIKANU 'Papi Franji netko podmeće'

Vatikan je uhićeni dvojac optužio za 'izdaju Pape koji im je dao svoje povjerenje', piše Guardian. No, iz Vatikana su odbili komentirati je li do ovih uhićenja dovela istraga o hakiranju osobnog računala glavnog državnog revizora Libera Milonea.

Svećenik Balda je najviše rangirani član vatikanske birokracije tzv. Kurije koji je ikad uhićen. Francesca Chaouqui ima također kontroverznu prošlost - poznata je po objavi svojih seksi fotografija, a svi su se začudili kada je imenovana u Papinu komisiju jer je prije toga objavljivala tweetove kojima je kritizirala Svetu Stolicu i tvrdila da je bivši vatikanski državni tajnik korumpiran.

Za razliku od Balde, ona je puštena iz pritovora jer je odlučila surađivati s tužiteljstvom.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook