Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijunsko preseljenje

Prijete im snažni valovi: 'Vaša priča će pomoći da svijet shvati što se ovdje događa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici sela Kivalina suočeni su s preseljenjem koje će ih koštati i do 100 milijuna dolara. Za deset godina od sada njihovi domovi mogli bi nestati.

Stanovnici sela Kivalina na Aljasci kažu da će možda biti prisiljeni preseliti svoje domove zbog utjecaja klimatskih promjena.

Pročitajte i ovo Digitalno selo VAŽAN PROJEKT Prvo digitalno selo: Budućnost je stigla i u Hrvatsku, pogledajte kako izgleda suvremeni uzgoj pšenice Ilustracija Kontroverzni biznis Led s Arktika izvoze u Dubai: Umjesto u oceanu topi se u skupim koktelima

Američka vlada upozorila je da bi zbog sve manje leda svake godine otok mogli uništiti snažni valovi. Led ga naime štiti, ali mnogi predviđaju da bi se, nastavi li se ovakav razvoj situacije, Kivalina mogao naći pod vodom samo 10 godina od sada.

ANIMACIJA Promjena u 27 godina koja će vas iznenaditi

'Globalno zatopljenje uzrokovalo nam je toliki problema', rekao je jedan stariji mještanin i nastavio: 'Led se ne smrzava kao nekada. Nekada je na oceanu bio debel i po dva i pol metra.', prenosi ga Independent.

U pitanju je egzistencija 400 stanovnika Kivalina, ali i ostalih sličnih zajednica na Aljasci. U narednim godinama sve će više obalnih mjesta biti suočeno s istom prijetnjom.

Troškovi preseljenja sela koje se nalazi oko 130 kilometara od Arktičkog kruga mogli bi biti visoki i do 100 milijuna dolara.

Šokirani onim što su vidjeli

Tijekom posljednjih 20 godina Aljaska je postala jedno od mjesta u kojem su učinci klimatskih promjena najočitiji. Uključuju smanjenje leda, topljenje permafrosta, izvijanje cesta i uništavanje šuma.

Prije deset godina Hilary Clinton i John McCain bili su šokirani viđenim na Aljasci.

Planet se zagrijava - evo dokaza

'Pitanje je koliko štete će biti počinjeno prije nego počnemo poduzimati konkretne akcije. Otiđite do mjesta s kojeg smo se mi upravo vratili. To je pomalo zastrašujuće', rekao je tada McCain.

Prošli tjedan selo Kivalina je posjetila američka državna tajnica za unutarnje poslove Sally Jewell.

'Vaša priča će pomoći da svijet shvati što se ovdje događa', rekla je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene