Obavijesti Video Pretražite Navigacija
70. obljetnica oslobađanja

Evo zašto Putin nije pozvan u Auschwitz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljski ministar vanjskih poslova Grzegorz Schetyna pojasnio je zašto ruski predsjednik Vladimir Putin nije pozvan na 70. obljetnicu oslobađanja Auschwitza, rekavši da za tu prigodu nisu slali nikakve službene pozivnice.

"Sva su veleposlanstva obaviještena o komemoraciji i poziv je time bio upućen", rekao je za privatnu radijsku postaju Radio Zet. Svaka zemlja će odlučiti o razini svog izaslanstva, dodao je.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi"

Rusiju će na mjestu nekadašnjeg koncentracijskog logora zastupati ravnatelj predsjednikova ureda Sergej Ivanov, budući da Putin ne želi doći na proslavu na koju službeno nije pozvan.

Schetyna se ovom pitanju vratio dan nakon spora između Varšave i Moskve nastalog zbog njegove nespretne izjave da su logor Auschwitz-Birkenau oslobodili "Ukrajinci" s prve ukrajinske sovjetske bojišnice.

Bivši SS-ov stražar u Auschwitzu optužen za pomaganje u 300.000 ubojstava

Logor je 27. siječnja 1945. oslobodila Crvena armija u kojoj su bili Rusi, Ukrajinci, Čečenci, Tatari, Gruzijci i Kozaci.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova odmah je reagiralo osudivši "proturusku histeriju" u Varšavi i upozorivši da treba "prestati s izrugivanjem povijesti".

Schetyna je u četvrtak htio ispraviti pogrješku rekavši da njegove izjave nisu bile "proturuske" nego su označavale "povijesnu stvarnost".

"Crvena armija je oslobodila logor Auschwitz-Birkenau i svi to znamo", rekao je za javni radio. "Ne razumijem nervoznu reakciju ruskog ministra vanjskih poslova Lavrova kojeg sam uvijek smatrao mirnom i časnom osobom", dodao je čelnik poljske diplomacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene