Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika optužnica

Bivši SS-ov stražar u Auschwitzu optužen za pomaganje u 300.000 ubojstava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oskar Groening jedan je od 30 bivših stražara zloglasnog koncentracijskog logora Auschwitz. Protiv njega je podignuta optužnica za sudjelovanje u 300.000 ubojstava.

Groening (93) je bio SS-ov stražar u nacističkom logoru Auschwitzu, a njemački tužitelji su ga prema novom njemačkom zakonu optužili za sudjelovanje u 300.000 ubojstava u tom logoru smrti.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Velikoj Britaniji Židovi na udaru: ''Mi smo snažni i otporni, no eksplozija mržnje protiv naše zajednice je apsolutna sramota'' Slika nije dostupna Obilježena 62. godina oslobođenja Auschwitza

Optužen je za pomaganje u vođenju tog logora u okupiranoj Poljskoj između svibnja i lipnja 1944. godine, kad je tamo dovedeno 425.000 Židova iz Mađarske, od kojih je njih 300.000 odmah ubijeno u plinskim komorama.

Kako mu je posao bio brinuti se za stvari oduzete logorašima, tužiteljstvo ga je optužilo i za ubiranje i utjerivanje novca. 'Pomogao je nacističkom režimu u ekonomskom smislu te podupirao sistematska smaknuća', istaknulo je tužiteljstvoiz Hannovera u priopćenju za medije, prenosi New York Daily News.

Groeningov odvjetnik Hans Holtermann odbio je komentirati optužbe. Sam optuženik otvoreno je govorio o vremenu dok je bio stražar u Auschwitzu te je istaknuo da je vidio mnoga zvjerstva tamo, ali da ih sam nije činio.

Goeningov slučaj je jedan od četiri iz Hannovera, koje je pokrenulo tamošnje tužiteljstvo, no od dva su morali odustati, zbog lošeg zdravlja osumnjičenjih ili smrti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene