Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Katolička bogoslovija otvorena je na Kubi po prvi put još od revolucije, a otvorenju je u srijedu prisustvovao i sam kubanski predsjednik Raul Castro.


Prva katolička institucija na komunističkoj Kubi, otvorena je nakon više od pola stoljeća. Castro je zajedno sa prisutnim svećenstvom svečano otvorio novi centar katolicizma na Kubi, koji se nalazi izvan Havane.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Kuba bijesna zbog igrice 'Ubij Fidela Castra' Slika nije dostupna 'Kubanski ekonomski model više ne funkcionira'

>> Najduže zatvoreni neprijatelj države ide na slobodu

>> Castro u vojnoj odori održao govor studentima

Poglavar kubanske Katoličke Crkve, kardinal Jaime Ortega, imao je samo riječi hvale za predsjednika Castra i njegovog brata Fidela. 'U ime Crkve, zahvaljujem bivšem, kao i sadašnjem predsjedniku Raulu Castru, koji nas je počastio svojim prisustvom i podrškom koju nam pruža u ovom projektu.', izjavio je kardinal Ortega. Inauguraciji su također prisustvovali brojni vatikanski uglednici, kao i grupa biskupa iz SAD-a. 

Veze između Vatikana i Kube zahladile su krajem 1959. kao posljedica Kubanske revolucije. Nova bogoslovija, gdje će se školovati budući svećenici, u svojoj je prošlosti oduzeta Crkvi od strane države 1966. godine, te su oni koji su htjeli postati svećenici, bili prisiljeni koristiti staru zgradu u Havani, koja je bila u ruševnom stanju. Nakon revolucije, mnogi su svećenici napustili Kubu i Fidel Castro je proglasio otok ateističkom državom, iako diplomatske veze s Vatikanom nikada nisu potpuno prestale postojati.

Glavna prekretnica u odnosu Vatikana i Kube, dogodila se 1998. godine kada je Papa Ivan Pavao II dobio dozvolu da posjeti Kubu. Zanimljivo je da je predsjednik Castro ove godine, suočen sa rastućim međunarodnim pritiskom, pozvao Katoličku crkvu u pomoć, da se oslobode 52 politička zatvorenika. Dogovor je i postignut, a rok za otpuštanje zatvorenika postavljen je 8. studenog ove godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju