Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misija na ISS

Uspješno lansiran raketoplan Atlantis

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki raketoplan Atlantis u ponedjeljak je uspješno lansiran iz Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi, u posljednju ovogodišnju misiju prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Atlantis i njegova šestočlana posada krenuli su u 11-dnevnu misiju, tijekom koje će na ISS dopremiti dva velika kontejnera s rezervnim dijelovima teška više od 12 tona, koja će u tri svemirske šetnje pričvrstiti na vanjske platforme orbitalne postaje. Nakon što se vrijema popravilo, a oblaci se razišli nad Cape Canaveralom, Atlantis je lansiran točno u previđeno vrijeme u 14.28 sati, po istočnoameričkom vremenu, a do uspinjanja u orbitu oko Zemlje trebalo mu je osam i pol minuta. Atlantis je u svemir poletio sa šest astronauta, umjesto uobičajenih sedam, jer sa ISS-a na Zemlju treba vratiti dva astronauta, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poput 'operacije mozga' Astronauti završili težak posao servisiranja Hubblea Slika nije dostupna Popravak žiroskopa VIDEO: Astronauti izašli u svemirsku šetnju

Lansiranje Atlantisa je dosad 129. misija u programu 'space shuttle' i posljednja u ovoj godini. Tijekom iduće godina NASA predviđa još pet misija raketoplana do ISS-a, sve radi dopreme velikih rezervnih dijelova, koje nakon gašenja programa 'space shuttle' neće biti moguće dopremiti. Godina 2010. predviđena je kao posljednja u programu 'space shuttle', koji bi trebao naslijediti NASA-in program Constellation, temeljen na raketi Ares.

Jedan od problema koji će misija Atlantisa rješavati je pokvareni sustav za recikliranje urina, dio sustava za recikliranje otpadne vode na ISS-u. Sustav ima mehanički kvar pa je odlučeno da ga se vrati na Zemlju radi popravka. U međuvremenu, ISS će imati ograničene mogućnosti recikliranja vode, ali to ne bi trebalo predstavljati problem za astronaute, kazali su dužnosnici NASA-e. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene