Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poput 'operacije mozga'

Astronauti završili težak posao servisiranja Hubblea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč godinama uvježbavanja, astronauti raketoplana Atlantisa gotovo da nisu bili spremni za probleme nastale tijekom završnog servisiranja NASA-ina svemirskog teleskopa Hubble, izvijestila je u posada.

Teleskop Hubble je od 2004. bio u kvaru nakon prekida u dovodu električne energije. Kako je upozorila NASA, taj osjetljivi zahvat može se usporediti s 'operacijom mozga', budući da su astronauti morali skinuti 111 sićušnih vijaka kako bi mogli pristupiti električnim vodovima koje je trebalo popraviti. Tijekom ove misije izvedeno je pet izlazaka u svemir.

Pročitajte i ovo Oleg Butković Sukob s predsjednikom Butković odgovorio na izjave o "bratovu poslu s kamionima" i poslao novu poruku Majstor Sam svoj majstor Zbog manjka majstora, sve je više onih koji odlučuju sami zasukati rukave: "Poslije me bole leđa, ali dobro, radim za sebe"

Sedam astronauta nakon obavljena posla priprema se na povratak u svemirski centar Kennedy na Floridi. 'Iznimno je zanimljivo prisjetiti se koliko je teško bilo obaviti neke poslove, puno teže nego što smo očekivali, ali smo na kraju bili vrlo uspješni i zadovoljni smo', rekao je zapovjednik Atlantisa Scott Altman.

Astronaute i njihovu izvanrednu misiju popravka teleskopa u telefonskom je razgovoru pohvalio i američki predsjednik Barack Obama, koji je iskoristio priliku da se našali s posadom upitavši ih vide li odozgo treba li pokositi travu u vrtu njegova doma u Chicagu. Voditelji tog Atlantisova leta koji je trajao 11 dana, nadaju se da će nakon postavljanja novih i zamjene dotrajalih dijelova Hubble raditi još pet godina, kada će ga naslijediti teleskop James Webb.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene