Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otišao u mirovinu

VIDEO: Shuttle Atlantis završio svoju zadnju misiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Shuttle Atlantis po posljednji je put, čini se, sletio u Kennedyjev Space Center. Izvršio je svoju posljednju misiju i let.

Njegova posljednja misija bila je dovesti ruski mini modul i pomoćnu opremu na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS). Atlantis je i prvi shuttle koji je završio svoja putovanja, a do kraja godine, NASA će umiroviti i Discovery te Endeavour, koji bi svaki trebali odraditi još po jednu misiju, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Putovanje ulicama Los Angelesa VIDEO 'U nekim trenucima između Endeavoura i drveća mogla se provući samo kartica' Slika nije dostupna Posljednje putovanje Svemirski šatl provozao se ulicama Los Angelesa

Ipak, Atlantis neće direktno s piste u Muzej, već će služiti kao shuttle u pripremi, ukoliko nešto pođe po zlu astronautima u svemiru do kraja godine. Povrh toga, NASA nije niti u potpunosti isključila moguć dodatni transport zaliha na ISS, ukoliko se Atlantisa bude moralo upotrijebiti u stanju pripravnosti.

Neki članovi američkog Kongresa, još uvijek pokušavaju produžiti rok uporabe shuttle letjelicama, čime se direktno suprotstavljaju predsjedniku Baracku Obami i njegovoj novoj politici svemirskih istraživanja. Obama želi privatnim kompanijama prepustiti prebacivanje astronauta do ISS-a i vjeruje kako bi NASA svoje vrijeme trebala posvetiti dosezanju udaljenijih odredišta, poput Mjeseca i asteroida.

Atlantis je prvi put poletio 3. listopada 1985. godine, a u to vrijeme prešao je 195 milijuna kilometara i obavio 32 misije. njegov posljednji let počeo je 14. ovog mjeseca i završio danas u 12.48 sati po srednjoeuropskom vremenu. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene