Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mjere za povratak povjerenja'

Čelnici EU-a dogovorili dokapitalizaciju banaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici Europske unije postigli su dogovor o dokapitalizaciji banaka, prema kojem će one do 30. lipnja sljedeće godine morati osigurati obvezne rezerve u visini od devet posto kapitala visoke kvalitete kako bi se zaštitile od mogućih gubitaka.

Dogovor je postignut na summitu čelnika svih 27 zemalja članica EU-a koji je završen u srijedu navečer, nakon kojeg je 17 čelnika eurozone nastavilo svoj summit. Do novog kapitala banke bi trebale doći sljedećim redoslijedom: najprije bi same trebala pokušati naći taj novac na financijskom tržištu, ako to ne uspije onda se obraćaju vladama u svojim državama, a zadnja je mogućnost obraćanja europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF).

Zemlje EU-a su se u srpnju dogovorile da pojačaju otpornost banaka i propisale da banke moraju u rezervi imati sedam posto vlastitih sredstava visoke kvalitete do 2019. godine. Međutim, sada se traži devet posto i to ubrzano jer je potrebno osigurati da banke prežive gubitke na grčkim obveznicama.
U izjavi koju su prihvatili čelnici na summitu kaže se da postoji 'široki dogovor' o potrebi udjela kapitala najviše kvalitete u visini od devet posto (Core Tier 1). To se treba postići do 30. lipnja 2012. godine.

Pročitajte i ovo Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović iz Bruxellesa Hrvatska prvi put ravnopravna na sastanku europodručja: "Panike za sada nema"

'Povratak povjerenja u bankarski sektor'

Kapital najviše kvalitete jest kapital koji banke moraju imati u gotovini ili u instrumentima koji se mogu vrlo brzo pretvoriti u gotovinu.

'Mjere za povratak povjerenja u bankarski sektor nužne su i hitno potrebne', kaže se u izjavi čelnika. One trebaju osigurati srednjoročno financiranje banaka kako bi se izbjegao kreditni slom i sačuvao dotok kredita realnom gospodarstvu. U izjavi se ne spominje iznos u kojem bi se banke trebale dokapitalizirati, dok se neslužbeno govori da je riječ o 108 milijardi eura. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene