Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki oprez

Uočena ruska nuklearna podmornica teška 13.800 tona: Drama kod Škotske, upozoren britanski premijer

Ratni brodovi i podmornice stigli na Kubu - 5
Ratni brodovi i podmornice stigli na Kubu - 5 Foto: Afp
Britanski premijer Rishi Sunak imao je tajni sastanak nakon što je ranije ovog mjeseca uočena ruska nuklearna podmornica u blizini obale Škotske.

Premijer i ministar obrane Grant Shapps upozoreni su na otkrivanje ruske podmornice klase Yasen nakon što je RAF-ov nadzorni zrakoplov pratio njezino kretanje duž zapadne obale Irske do Škotske.

Podmornica Kazan od 13.800 tona prošla je pokraj britanske nuklearne mornaričke baze u Faslaneu, ali nije ušla u britanske vode i nije nosila nuklearno oružje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi incident Sudarila se dva broda u Južnom kineskom moru: "Ovo je vrlo zabrinjavajuća eskalacija"

Kazan je stigao u Havanu zajedno s brojnim ruskim brodovima na vojnu vježbu na Karibima tijekom vikenda, na što se gleda kao na demonstraciju sile usred napetosti Moskve i Zapada zbog rata u Ukrajini, piše Daily Mail.

Vojni zapovjednici navodno su bili zabrinuti da bi Kazan mogao tražiti "ranjivosti" oko Ujedinjenog Kraljevstva.

Glasnogovornik Kraljevske mornarice rekao je: "Kraljevska mornarica rutinski nadzire teritorijalne vode Ujedinjenog Kraljevstva i susjedna morska područja kako bi osigurala usklađenost s pomorskim zakonom, odvratila zlonamjerne aktivnosti i zaštitila naše nacionalne interese."

Pročitajte i ovo Ilustracija U Kini Zbog poplava evakuirano 36.000 ljudi, a kišama još nije kraj

Pročitajte i ovo Ilustracija Potraga u tijeku Olujne kiše u dijelu Južne Amerike: U klizištu poginulo najmanje šest ljudi, još 30 nestalo

Kada je podmornica ovog tjedna došla na samo 40 kilometara od Sjedinjenih Država, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da će SAD također pojačati oprez. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nema razloga za brigu, sugerirao je da su takve vježbe uobičajena praksa.

"To je normalna praksa za sve države, uključujući i tako veliku pomorsku silu kao što je Rusija'" rekao je Peskov novinarima te dodao da nema brige u ovom slučaju. 

Kubansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da plovila nisu nosila nuklearno oružje, što su ponovili i američki dužnosnici.

Ruski proratni kanali hvalili su se da Kazan ima "navođene projektile" na brodu dok prolazi blizu američke obale.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene