Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi incident

Sudarila se dva broda u Južnom kineskom moru: "Ovo je vrlo zabrinjavajuća eskalacija"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Kineski brod i filipinski opskrbni brod sudarili su se u ponedjeljak u blizini spornog otočja Spratly u Južnom kineskom moru, priopćila je kineska obalna straža.

Kineska obalna straža rekla je da je filipinski opskrbni brod ušao u vode blizu Second Thomas Shoala, potopljenog grebena na otočju Spratly, koji je dio teritorija na koji polaže pravo nekoliko nacija.

"Filipinski brod ignorirao je ponovljena svečana upozorenja Kine i opasno se približio kineskom brodu u normalnoj plovidbi na neprofesionalan način, što je rezultiralo sudarom", objavila je kineska obalna straža.

"Filipini su u potpunosti odgovorni za ovo", dodala je, javlja Associated Press

Pročitajte i ovo Ilustracija U Marylandu Poništit će više od 100.000 presuda za korištenje marihuane: "Ovo je ispravljanje povijesnih pogrešaka"

Peking polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more. Dijelove regije spore Tajvan, Filipini i nekoliko drugih zemalja jugoistočne Azije.

Trilijuni dolara u brodskoj trgovini prolaze kroz Južno kinesko more svake godine, a vjeruje se da se ispod dna Južnog kineskog mora nalaze ležišta nafte i plina.

Filipini kažu da plićak, koji se nalazi manje od 200 nautičkih milja (370 kilometara) od njihove obale, spada u njihovu međunarodno priznatu isključivu gospodarsku zonu. Često se pozivaju na međunarodnu arbitražnu presudu iz 2016. koja je poništila kineska ekspanzivna potraživanja u Južnom kineskom moru na temelju povijesnih podataka osnove.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Kini Zbog poplava evakuirano 36.000 ljudi, a kišama još nije kraj

Kina provodi nova pravila obalne straže

Kina je prethodno izdala nova pravila koja su stupila na snagu 15. lipnja. Prema novim pravilima, kineska obalna straža ovlaštena je upotrijebiti smrtonosnu silu protiv stranih brodova u vodama na koje Peking polaže pravo i zadržavati prekršitelje bez suđenja 60 dana, piše France24.

Filipinski predsjednik Ferdinand Marcos nazvao je mjere vrlo zabrinjavajućom eskalacijom. Manila je optužila kinesku obalnu stražu za barbarsko i nehumano ponašanje prema filipinskim brodovima.

U petak je blok zemalja G7 kritizirao ono što je nazvao opasnim kineskim upadima u Južnom kineskom moru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene