Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

UNICEF je objavio podatke prema kojima su brojne zemlje u svijetu postigle veliki napredak glede smanjenja mortaliteta kod djece.


Podaci pokazu napredak osobito u posljednja dva desetljeća, pa se navodi kako je mortalitet kod djece mlađe od pet godina u spomenutom razdoblju smanjen za 40 posto.Prema UNICEF-ovim podacima tijekom 1990. umrlo je 12 milijuna djece mlađe od pet godina, a u 2011. se ta brojka smanjila na 6,9 milijuna.

U izvješću također stoji kako za smanjenje smrtnosti djece prepreku ne čini nužno ekonomski status određene zemlje. U siromašnim zemljama poput Bangladeša, Liberije ili Ruande, potom u zemljama sa srednjim prihodom, poput Brazila, Mongolije i Turske, ali i onima s dobrim standardom, poput Omana ili Portugala, zabilježen je iznimno velik napredak.

>> UNICEF-of Telefončić za roditelje ne prestaje zvoniti

U svima je zabilježeno podjednako smanjenje mortaliteta djece mlađe od pet godina u razdoblju od 1990. do 2011., a riječ je o smanjenju za dvije trećine. Direktor UNICEF-a Anthony Lake izjavio je kako je zabilježeno smanjenje velik uspjeh i priznanje radu vlada, donatora, raznih agencija i obitelji.

'No pred nama je još puno posla. Milijuni djece mlađe od pet godina još uvijek umiru od posljedica lako izlječivih bolesti, od gladi i raznih uzroka koje se mogu vrlo uspješno spriječiti', kazao je, dodavši kako se njihovi životi mogu spasiti cijepljenjem, odgovarajućom prehranom te osnovnom liječničkom i obiteljskom brigom. 'Svijet danas ima i tehnologiju i znanje, a na nama je da oboje omogućimo svakome djetetu u svijetu', rekao je Lake. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Ilustracija - 3 Dvostruka mjerila: Mnogi i dalje ne doživljavaju dječja prava kao nešto što pripada svakom djetetu UNICEF - Svjetski dan djece UNICEF obilježava Svjetski dan djece: Novom strategijom pomoći će osigurati da svako dijete u Europi na internetu bude zaštićeno
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju