Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UN utemeljio međunarodni sud za slučaj Hariri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda službeno je u srijedu utemeljilo međunarodni sud koji će suditi ubojicama bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, dajući tako do znanja da neće pristati da taj zločin ostane nekažnjen.

Odluku je donio u rezoluciji pod brojem 1757 koja je prihvaćena s 10 od 15 glasova u Vijeću. Suzdržano je bilo pet zemalja: Kina, Rusija, Južnoafrička Republika, Indonezija i Katar.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u

Dokument koji pravno obvezuje, predviđa da 10. lipnja automatski stupi na snagu konvencija koju su lani potpisali UN i Libanon o osnutku "posebnog suda".

U dokumentu se kaže da će sud "početi s radom kada to odredi glavni tajnik UN-a u dogovoru s libanonskom vladom, vodeći računa o zaključcima međunarodnog istražnog povjerenstva".

Nekoliko diplomata u UN-u ocijenilo je da će sud najvjerojatnije
početi s radom za otprilike godinu dana.

Rafik Hariri je ubijen u atentatu u veljači 2005. u Bejrutu pri čemu
su život izgubile još 22 osobe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene