Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

UN je u ponedjeljak zatražio od Sjeverne Koreje da "prekine ispitivanje" balističkih projektila koje "prijeti regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti".


"Očito je da Sjeverna Koreja ubrzavanjem svojih balističkih djelatnosti otvoreno krši rezolucije Vijeća sigurnosti", rekao je UN-ov glasnogovornik Stephane Dujarric reagirajući na nedavne sjevernokorejske pokuse.

Vezani članci Koronavirus u svijetu Jedna od najpogođenijih zemalja ima najmanje slučajeva od srpnja, na istoku se uvode nove mjere: ''Naši napori suočavaju se s krizom'' Slika nije dostupna Teška provokacija Sjeverne Koreje - Ispalili rakete i to bez ikakvog upozorenja

Pjongjang usto treba "razmisliti o nastavku otvorenog dijaloga". Sjeverna Koreja je u ponedjeljak objavila da je uspješno izvela lansiranje projektila srednjeg dometa unatoč UN-ovim sankcijama.

UN-ovim rezolucijama Pjongjangu se zabranjuje svaka nuklearna i balistička djelatnost. Sjeverna Koreja je pod gospodarskim sankcijama koje Sjedinjene Države žele pooštriti.

Na zahtjev Washingtona, Seula i Tokija, u utorak je zakazana izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti. Washington i s Pekingom, jedinim saveznikom Pjongjanga, pregovara o novoj rezoluciji kojom bi se trebao pojačati pritisak na komunistički režim.

Sjeverna Koreja je izvela desetak ispaljivanja projektila od početka godine i velikim koracima grabi prema proizvodnji interkontinentalnog balističkog projektila s nuklearnom bojnom glavom kojim bi mogla gađati američki kontinent. (Hina)