Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Temperature 10 stupnjeva više

UN: Snijeg u Europi prijeti poplavama u proljeće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dijelovi srednje i istočne Europe koje su ove zime zahvatili snijeg i hladni val, mogli bi se naći u novim poteškoćama kad se snijeg počne topiti, zbog opasnosti od poplave, upozorila je UN-ova agencija za smanjenje rizika od katastrofa.

Temperature u Bugarskoj i Rumunjskoj povisit će se, po vremenskim prognozama, na 8 do 10 Celzijevih stupnjeva u idućih desetak dana, zbog čega će se otopiti led na Dunavu, ističe UNISDR.

‘Dok su tisuće ljudi u Srbiji i u Bugarskoj zatrpane u snijegu, postoje znaci koji nam nagovješćuju razorne poplave što mogu ugroziti ljudske živote i gospodarska dobra’, rekla je Margareta Washlstroem, posebna izaslanica te agencije, po priopćenju.

Posebno će biti ugrožene zone bez odgovarajuće infrastrukture za borbu s poplavom, kao što su brane i nasipi, dodala je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba

>> Snijeg s krova uništio automobil, građani jedva izvukli vozača

Nedavni val studeni i velike količine snijega u nekim dijelovima Europe odnijeli su više od 600 života.

‘Sada je došlo vrijeme da vlasti u tim zemljama, Crveni križ, nacionalne organizacije za borbu s katastrofama i civilna zaštita poduzmu mjere kako poplave ne bi odnijele nijedan ljudski život’, rekao je Denis McClean, glasnogovornik UNISDR-a.

‘Ujedno trebaju razmisliti o tome kako je ova katastrofa otkrila sadašnje stanje infrastruktura u tim zemljama’, dodao je.

Europska komisija osnovala je europski sustav uzbunjivanja od poplave (EFAS) nakon izlijevanja Elbe i Dunava 2002.

UNISDR je ocijenio da bi najavljeno zatopljenje moglo staviti taj sustav na još veću kušnju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene