Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi plan

Je li se EU iskupila? 'Konačan test bit će broj spašenih života'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN-ova agencija za izbjeglice ocijenila je u utorak da je plan EU-a o utrostručenju proračuna za spašavanje imigranata u Sredozemnom moru "važan prvi korak korak prema kolektivnoj europskoj akciji".

Čelnici zemalja članica EU-a odlučili su u četvrtak na izvanrednom summitu u Bruxellesu utrostručiti proračun za svoju operaciju nadzora i spašavanja na moru Triton nakon što se u nedjelju utopilo 900 imigranata samo s jednog broda u pokušaju da dospiju do Italije.

Pročitajte i ovo Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom"

Dosadašnji proračun te operacije bio je tri milijuna eura, a sada će s devet milijuna imati isti proračun koji je imala slična talijanska operacija Mare Nostrum, ugašena prošle godine.

U priopćenju izdanom u Ženevi, UNHCR je pozvao EU da se usredotoči na spašavanje života i ubrza pružanje zaštite izbjeglicama u Europi kroz druge zakonske kanale.

"Na temelju našeg iskustva znamo da, bez stvarnih i značajnih alternativnih kanala koji ljudima omogućuju sigurnost, jačanje međunarodnih napora za obračun s krijumčarima ljudi, iako nužno, neće biti učinkovito", upozorava agencija.

Potresna ispovijest: 'Bijeg je bio vrijedan rizika, muke i straha'

"Konačan test bit će broj spašenih života, učinkovit pristup zaštiti u Europi bez potrebe da se prelazi Sredozemno more i učinkovit Zajednički europski sustav azila, utemeljen na solidarnosti i podjeli odgovornosti", navodi UNHCR.

Međunarodna agencija za migracije (IOM) također je pozdravila "zaključke EU-a da je prioritet spašavanje života".

"Dogodila se kolektivna promjena mišljenja i to toplo pozdravljamo", rekao je glasnogovornik IOM-a Leonard Doyle. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene