Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najpoznatiji izraelski špijun

Umro cionistički James Bond

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najpoznatijih izraelskih špijuna Mike Harari, koji je organizirao potjeru za palestinskim teroristima Crnog rujna nakon Olimpijskih igara u Muenchenu, umro je u 87. godini, objavili su izraelski mediji u ponedjeljak.

Harari, kojeg je list Haaretz nazvao cionističkim Jamesom Bondom, bio je veteran Mossada koji je sudjelovao u stotinama njegovih operacija, a najpoznatiji je po tome što je sastavio i vodio timove u operaciji Božji gnjev, židovskom odgovoru na pokolj izraelskih sportaša u olimpijskom selu u Muenchenu 1972. godine. Cilj osvete bili su palestinski militanti diljem Europe.

Pročitajte i ovo Razorena Gaza Nastavljaju se pregovori Korak do primirja u Gazi: "Izrael je sve prihvatio i sada se čeka odluka Hamasa" Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta

U filmu "Muenchen" redatelja Stevena Spielberga iz 2005. godine, posvećenom operaciji Božji gnjev, Hararija je glumio izraelski glumac Moshe Ivgy.

Novi James Bond?

Harari je sudjelovao i u planiranju operacije oslobađanja židovskih talaca iz zrakoplova Air Francea u ugandskoj zračnoj luci Entebbe 1976. godine.

Izraelski ministar obrane Moshe Yaalon odao mu je priznanje rekavši da se njegov utjecaj na Mossad "osjeća još i danas, i osjećat će se još dugo".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene