Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trumpov um

Što zapravo stoji iza poteza najmoćnijeg čovjeka na svijetu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč protestima, mnogi Amerikanci podržavaju odluke Donalda Trumpa, predsjednika kojeg pokušavaju shvatiti svi - diplomati, strani vođe, poslovni svijet.

Nijedan moderni predsjednik nije analiziran kao Donald Trump. Ostali vođe ne poznaju ga i ne mogu ga pročitati. Za sobom ostavlja trag posut kontradikcijama. Žudi za popularnošću, vjeruje svojim instinktima, a nepredvidljivost smatra vrlinom.

Pročitajte i ovo Joe Biden Najstariji američki predsjednik Biden progovorio o svojim godinama: "Vjerujte mi, razumijem to više od ikoga" Mark Meadows povijesni događaj Bivši pomoćnik već se predao vlastima u Georgiji, čeka se dolazak Donalda Trumpa

Diplomati, strani vođe, poslovnjaci - svi pokušavaju shvatiti američkog predsjednika. Nijedan njegov prethodnik nije bio toliko sklon prijetnjama stranim silama, starim saveznicima, velikim korporacijama i javnim službenicima. Zbog svega se, kada je u pitanju američki predsjednik, u raznim krugovima postavlja isto pitanje - što sve te akcije govore o umu Donalda Trumpa.

Dio ljudi smatra da neće opstati na funkciji, neki čekaju njegovo samouništenje, ali iza poteza najmoćnijeg čovjeka na svijetu stoji jasna kalkulacija, piše BBC.

Za početak, Trump na novoj funkciji radi ono što je obećavao tijekom predizborne kampanje. Više puta govorio je da će vratiti radna mjesta u Ameriku, izgraditi zid na granici s Meksikom, zamijeniti velike trgovinske ugovore bilateralnim poslovima, suprotstaviti se Iranu, uvesti ekstremne provjere migranata...

Iako su njegove tvrdnje odbacivane kao hvalisanja za vrijeme kampanje, sada ih provodi.

Pored toga, Trump se brine za svoje pristaše, sve one glasače u Pennsylvaniji, Ohiu, Michiganu i Sjevernoj Karolini koji su ga doveli u Bijelu kuću. Jer dok se njegovi protivnici okupljaju i prosvjeduju protiv zabrana koje uvodi, ankete pokazuju da u srednjoj Americi ima potporu gotovo jednog od dva Amerikanca - 49 posto ih se slaže s njegovom politikom.

Sve ono što se ističe kao negativna strana njegovih politika, ne utječe previše na njegov ''unutarnji krug''.

On zna svoje ljude i njima su upućeni njegovi tweetovi koji su izravni i jednostavni, jednaki načinu komunikacije za vrijeme kampanje. Trumpovi birači vole njegov stil sklon sukobima, a vrijeđanje elita vide kao dio njegove autentičnosti. Za Trumpove birače sukobi sa sucima i dužnosnicima State Departmenta dokazi su da ''isušuje močvaru'' kao što je obećao.

Sve je dio plana

Sve što Trump radi dio je strateškog plana. Iako su neke politike nepotpune, cilj je tijekom prvih 100 dana mandata pokazati da je energični vođa koji će protresti stari poredak. Trump je imao sreće pa je naslijedio jaku ekonomiju, ali obećao je mnogo toga. Uspije li ostvariti što je naumio, Amerikanci će ostati uz njega.

Društvene mreže su mu, kao i tijekom kampanje, sredstvo za izravnu komunikaciju. Iako je uvriježeno mišljenje bilo da, kad uđe u Bijelu kuću, neće biti ''Twitter predsjednik'', Trump zna da svaki tweet postaje vijest što mu omogućava da na neki način upravlja medijima. Mediji s druge strane pokušavaju naći način kako uzvratiti predsjedniku koji ih zanemaruje kada šalje svoje poruke. On pak kaže da je u ratu s novinarima, dok su mediji za njega ''oporbena stranka''.

Kritičari mu ističu mane

Kritičari Trumpa nazivaju narcisom. Ukazuju na njegove osobne mane poput potrebe da bude voljen, popularan, da svako pitanje učini pitanjem o sebi, da napada sve one koji se s njim ne slažu i da demonizira tisak. Radi se o slabostima koje mu s vremenom mogu naštetiti.

Njegova namjera nije samo promijeniti Ameriku nego i dominirati javnim prostorom. Protiv svih napada brani se sloganom ''Amerika prva''. Ako treba, do cilja će dolaziti osporavanjem međunarodnog poretka, ukidanjem starih trgovačkih sporazuma ili uznemiravanjem elita.

U ranim danima nemoguće je znati koliko će revolucionaran Trump biti i koliko će ideologija doprinositi njegovom odlučivanju. U neposrednoj budućnosti Trump će vjerojatno nastaviti sa svojim konfrontirajućim stilom, uvjeren da je popularan među svojim ključnim biračima.

No, pred njim su brojni testovi poput onoga hoće li uistinu slijediti svoje politike. Primjerice, hoće li uistinu izgraditi zid na granici meksičkim novcem, hoće li doista namentuti porez na uvoz, hoće li stvarno riskirati trgovinski i valutni rat s Kinom, hoće li preseliti američko veleposlanstvo u Jeruzalem...

Pitanja je mnogo, a odgovora malo. Predsjednik i njegovi bliski savjetnici malo će pažnje obraćati na viku protivnika, dok će se brinuti za one koji su mu osigurali većinu. A u roku dvije godine američka javnost dostavit će inicijalnu presudu ''Trumpizmu''.

I još važnije, republikanci će u tom razdoblju odlučiti hoće li ostati vjerni Trumpu ili će dopustiti curenje sumnji i učiniti Kongres preprekom u njegovoj vladavini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene