Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mora se prestati'

Ukrajinu i Poljsku nogomet će natjerati da zaustave ubijanje pasa lutalica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europsko nogometnog prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini povod je rješavanja gorućih problema u gradovima širom ovih dviju država.

'Europski nogometni cirkus' koji će se iduće godine održati u Poljskoj i Ukrajini natjerat će čelnike dviju država da sve goruće probleme riješe što brže i efikasnije. Jedan takav u Ukrajini su i psi lutalice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Nezbrinuti psi u međimurskim romskim naseljima veliki problem: Svaki put nađemo novih tridesetak pasa Ilustracija Užas u Crikvenici Zabranjen rad skloništu za životinje: Držali pse bez uvjeta i zarađivali, inspekcija nije reagirala godinama

Veliki broj ovih životinja u posljednjih nekoliko mjeseci bilo je eutanizirano, a sada se s tom praksom mora prestati, objavili su iz ukrajinskog Ministarstva okoliša. Za rješenje problema nalaže se izgradnja azila za životinje koji bi spriječio ubijanje pasa lutalica, ali i riješio problem njihovog šetanja po ulicama.

>> 'Oduševljen sam prolaskom Hrvatske na Euro!'

Samo tijekom prošle godine ubijeno je na tisuće pasa lutalica, koji su često bili otrovani ili ubijeni na različite načine kako bi se ulice očistile pred elitno sportsko natjecanje iduće godine. Na to su reagirale domaće i strane organizacije za zaštitu prava životinja.

'Danas se javno obraćam svim gradonačelnicima gradova sa ciljem da se zaustavi ubijanje jadnih životinja, te da im zajedno u roku pola godine izgradimo azil', rekao je ministar okoliša Mikola Zločevskij na sastanku Vlade održanom danas. Ministrova izjava uslijedila je nakon sastanka sa predstavnicima udruženja Naturewatch koje se bori protiv okrutnosti nad životinjama. 'Ovo je pobjeda Ukrajine i njenih građana', rekao je John Ruane, šef Naturewatcha.

>> Stravično zlostavljanje životinja u Karlovcu

Pored svega, ostaje pitanje kako će se fizički spriječiti ubijanje pasa lutalica. Veliki ih je broj na ulicama glavnih gradova, a izgradnja azila će potrajati mjesecima. Glasnogovornik ministarstva, Sergij Sirovatka, izjavio je za AP da će Vlada raditi na usvajanju pravne i druge regulative na osnovu koje će se zabraniti eutaniziranje životinja u čitavoj državi.

Psi koji ne budu mogli stati u azil bi, po uzoru na zapadne zemlje, trebali biti sterilizirani i pušteni. No, za to će se morati iznaći još veća sredstva, jer je kompletan proces izuzetno skup.
Još nije jasno da li će zabrana eutaniziranja biti samo privremena mjera, ili će ostati na snazi i poslije Europskog prvenstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene