Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jačaju suradnju

Ukrajinsko-američki pomorski manevri u Crnome moru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki razarač USS Ross i ukrajinska fregata Getman Sagajdačni sudjelovali su u dvodnevnoj pomorskoj vježbi na Crnome moru koja se završila u utorak, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo obrane.

Zadaća ove vježbe "protuzračne i protupodmorske obrane" je "jačanje suradnje unutar multinacionalne skupine po NATO-ovim standardima", ističe ministarstvo u priopćenju. U vježbi su na ukrajinskoj strani sudjelovali i helikopter KA-27 te zrakoplov AN-26.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

Ukrajina koja je u oružanom sukobu s proruskim separatistima na istoku zemlje u kojemu je u više od godinu dana poginulo oko 6400 ljudi, u zadnje vrijeme je održala više zajedničkih vojnih vježbi sa Sjedinjenim Državama, što je razbjesnilo Rusiju.

LAVROV O "CRNOJ LISTI" 'Kritike EU su apsurdne'

Krajem travnja tristotinjak američkih padobranaca raspoređeno je na zapadu Ukrajine (u operaciji pod nazivom Neustrašivi čuvar), gdje devetstotinjak ukrajinskih vojnika obučavaju za borbu s pobunjenicima na zahtjev Kijeva. Operacija će trajati šest mjeseci.

Rusija optužuje SAD da je krajem 2013. i početkom 2014. organizirala narodnu pobunu na trgu Majdanu u Kijevu, koja je ugušena u krvi, a završila se padom režima proruskog predsjednika Viktora Janukoviča. Nakon toga je u ožujku 2014. anektiran Krim i pokrenuta separatistička pobuna na istoku.

Kijev i Zapad optužuju pak Moskvu da naoružava proruske pobunjenike na istoku i da je ondje rasporedila svoje snage, što Moskva niječe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene