Obavijesti Video Pretražite Navigacija
89 Europljana ne smije u Rusiju

LAVROV O "CRNOJ LISTI" 'Kritike EU su apsurdne'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija je u subotu kritizirala mjeru koju je poduzela Moskva i ocijenila ju "potpuno arbitrarnom i neopravdanom".

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kritizirao je apsurdnost gnjeva zemalja Europske unije u pogledu "crne liste" kojom se 89 osoba iz Europe zabranjuje ulazak u Rusiju.

Pročitajte i ovo Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni" Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

Lavrov je ocijenio da su mjere koje je odredila Moskva proporcionalne i blaže u odnosu na jednostrane sankcije koje je odredila EU. "(Ruske) sankcije se odnose na osobe koje su aktivno podržale državni udar (u Ukrajini), nakon kojeg su Rusi u Ukrajini progonjeni i diskriminirani", rekao je.

Europska unija i nekoliko zemalja članica poput Njemačke, Belgije, Nizozemske i Velike Britanije kritiziraju od petka taj popis koji je odgovor na sankcije i sličnu mjeru EU-a.

Ukupno se 89 imena, među kojima su bivši šefovi vlada, visoki dužnosnici obrane i parlamentarci, kritičari politike Rusije, nalazi na tom popisu koji je Moskva poslala u petak svojim veleposlanicima.

NEMIRNO NA CRNOM MORU Putin poslao vojne avione zbog američkog razarača

Nismo željeli slijediti loš primjer EU-a i otkriti imena kao što je učinio Bruxelles, objasnio je Lavrov i naglasio da Moskva ne pokušava izazvati skandal.

Europska unija je u subotu kritizirala mjeru koju je poduzela Moskva i ocijenila ju "potpuno arbitrarnom i neopravdanom".

Prema Reutersu koji je imao uvid u "crnu listu", nju je sastavilo rusko ministarstvo vanjskih poslova i prošlog tjedna poslalo Delegaciji EU-a u Moskvi.

Amnesty: Mučenja u Ukrajini su praksa obiju strana

"Ruske vlasti odlučile su podijeliti listu. Nemamo nikakve informacije o pravnom uporištu, kriterijima i postupku", rekla je glasnogovornica europske diplomatske službe.

Prema finskoj televiziji yle, na listi su europska zastupnica zelenih Rebecca Harms, liberal i bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt te bivši predsjednik poljske vlade Jerzy Buzek. Lista uključuje i zamjenika britanskog premijera Nicka Clegga, bivšeg europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea i francuskog intelektualca Bernarda-Henryja Levya. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene