Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetosti rastu

Ukrajinci razotkrili neuspjeh ruske ofenzive kod Bahmuta. S druge strane bojišnice svađe između vojske i Wagnera: Koga ugrožava Prigožin?

Aktualno Galerija Bahmut Bahmut Foto: Afp Bahmut Bahmut Foto: Afp Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin Foto: Afp +0 Volodimir Zelenski Galerija 1/4 >>
Ukrajinska vojska objavila je u nedjelju da je Rusija imala neuspješnu ofenzivu u blizini Jahidne. Paralelno se od ukrajinskog državnog vrha čuju najave da neće pristati na ništa manje od državnih granica iz 1991. koje uključuju Krim. S druge strane, ruske elite iritiraju sve veće političke ambicije šefa ruske plaćeničke paravojne skupine Wagner.

Ukrajinska vojska objavila je u nedjelju da je Rusija dan ranije imala neuspješnu ofenzivu u blizini Jahidne, nakon što je ruska plaćenička skupina Wagner ustvrdila da je zauzela to selo u istočnoj Ukrajini u blizini žarišta intenzivnih borbi.

Višemjesečna borba za Bahmut, gdje je ostalo samo oko 5.000 od 70.000 stanovnika, jedna je od najkrvavijih borbi od početka ruske invazije prije godinu dana.

Vođa ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin rekao je u subotu da su njegove snage zauzele Jahidne, a dan ranije Berhivku, susjedno selo na periferiji Bahmuta.

No, ukrajinski bilten navodi da se napadi nastavljaju te da su "ofenzive neuspješne" u blizini šest naselja, uključujući Jahidne i Berhivku, u regiji Donecka, za koje Moskva tvrdi da ih je zauzela. Reuters nije mogao provjeriti ta izvješća s bojišta.

U ukrajinskom nedjeljnom izvješću navodi se da su ruske snage granatirale 22 naselja duž tog dijela bojišnice u Donecku tijekom proteklog dana, te da je Ukrajina obranila 71 napad u Donecku i drugdje duž linije bojišnice. Rusija je napredovala u okruživanju Bahmuta, ali ga nije uspjela zauzeti.

Bahmut Bahmut (Foto: Afp)

Pročitajte i ovo Ilustracija, Vladimir Putin Rat u Europi Putin dao intervju: ''Zapad želi uništiti Rusiju, a ne možemo ni zanemariti njihove nuklearne sposobnosti''

Zamjenik šefa obavještajne službe: Ukrajina u proljeće spremna za protuofenzivu

Ukrajinske oružane snage bit će u proljeće spremne započeti kontraofenzivu protiv ruske vojske koja je okupirala velike dijelove zemlje, rekao je u nedjelju zamjenik šefa ukrajinske vojnoobavještajne službe Vadim Skibicki.

Točno vrijeme ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući pošiljke zapadnog oružja, koje igra veoma važnu ulogu u ukrajinskoj obrani od ruskih napadača, rekao je Skibicki za njemačku medijsku tvrtku Funke Mediengruppe.

Više od godinu dana nakon što je Rusija započela invaziju na susjednu Ukrajinu, Skibicki je ponovio da je cilj Kijeva osloboditi sav ukrajinski teritorij, uključujući Krimski poluotok, koji je Moskva anektirala 2014.

"Stat ćemo samo kada vratimo našu zemlju u (međunarodno priznatim) granicama iz 1991. To je naša poruka Rusiji i međunarodnoj zajenici", kazao je.

"Moguće je da ćemo također uništiti skladišta oružja ili vojne opreme na ruskom teritoriju, naprimjer oko grada Belgoroda, odakle kreću napadi na Ukrajinu. To predstavlja prijetnju (ukrajinskom gradu) Harkivu, naprimjer", dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Manifest za mir VIDEO Na prosvjedu u Berlinu se tražio prekid isporuke oružja Ukrajini: "Pregovarajmo i spriječimo rat do iznemoglosti"

Zelenskij obećava da će vratiti ukrajinsku zastavu na Krim

I ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno je u nedjelju poručio da će Ukrajina vratiti Krim.

"To je naša zemlja. Naš narod. Naša povijest. Vraćanjem Krima, mir će se vratiti u Ukrajinu. Vratit ćemo ukrajinsku zastavu na svaki ugao Ukrajine."

Zelenskij je 2020. proglasio 26. veljače Danom otpora ruskoj okupaciji Krima.

Bahmut Volodimir Zelenski (Foto: Afp)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na tajnoj lokaciji VIDEO Poljska predala moćne Leoparde Ukrajini, premijer poručio: "Definitivno vas nećemo ostaviti"

Prigožin, šef Wagnera: Puno ambicija, isto toliko neprijatelja

Jevgenij Prigožin, koji je dugo živio povučeno, istupio je u javnost prošle jeseni priznavši da je vođa Wagnera. Hvalio se vojnim uspjesima i preuzeo odgovornost za svoje farme trolova i manipuliranje javnim mnijenjem. Istodobno je bučno stupio na rusku političku scenu.

Nikada, po zapadnim analitičarima s kojima je AFP razgovarao, nije neki neslužbeni akter imao toliku važnost u međunarodnom djelovanju Rusije. No njegova pozicija je krhka.

"U isto vrijeme ga se hvali i demonizira, a njegove veze s predsjednikom Vladimirom Putinom predmet su svih mogućih fantazija", istaknula je Tatjana Stanovaja, stručnjakinja za Rusiju pri američkoj Zakladi Carnegie za međunarodni mir.

Svaki njegov uspjeh najavljuje mu sjajnu budućnost, svaki neuspjeh neminovni pad, ali zasada ništa od otoga nije posve realistično. Sve kod tog poslovnog čovjeka izaziva podjele. Njegov impresivni fizički izgled, njegove crne oči i ćelava glava, njegova kriminalna prošlost – proveo je devet godina u zatvoru zbog krađe i prijevare – i njegovi verbalni ispadi.

"On je ono što se naziva 'nasilnim poduzetnikom', osoba koja potječe iz kriminalnog miljea i koja se oduvijek borila za svoje interese verbalnim i fizičkim nasiljem", rekao je Maxime Audinet iz Instituta za strateška istraživanja vojne škole u Parizu (IRSEM).

Bahmut Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin (Foto: Afp)

Mogući naslijednik Putina

A njegovi su interesi nedvojbeno zakoračili u političku sferu.

"On se nastoji pozicionirati na nacionalističko-populističkom spektru, koji razdiru žestoki obračuni od smrti Vladimira Žirinovskog, povijesnog vođe ultranacionalističke Liberalno-demokratske stranke (LDPR), koji je umro u travnju 2022." rekao je Maxime Audinet.

Prigožin je zanijekao da želi osnovati pokret, ali zauzima mjesto koje ne odgovara nužno njegovu stvarnom utjecaju jer ima tek neizravni pristup gazdi u Kremlju, s kojim nije izravno surađivao i komu nikada nije bio prijatelj.

"Možda mu je Putin dao otvorene ruke u njegovoj domeni odgovornosti... ali izvan toga, nema političku zaštitu", rekla je Stanovaja.

"Ne pripada prvom krugu Putinova režima", složio se Maxime Audinet.

Ali Wagner postigao stvarne vojne uspjehe u Ukrajini i napreduje u Africi: skupina se pozicionirala u Srednjoafričkoj Republici i u Maliju premda službeno Bamako to ne priznaje. Wagnera ima i u Mozambiku i u Burkini Faso.

Sustavna svađa s vojskom

Prigožin neizbježno stječe puno neprijatelja. Dopušta si, naime, da često kritizira vojsku, glavni stožer i ministra obrane Sergeja Šojgua. Ovaj tjedan je tako pozvao Ruse da pritisnu vojsku da mu da streljivo za njegove ljude.

Peter Rough s Hudsonova instituta u Washingtonu rekao je da Prigožin omogućuje Putinu da preko treće strane izrazi nezadovoljstvo vojskom, koja se muči u Ukrajini već godinu dana. Po njemu, Prigožin nesumnjivo dobiva financijsku potporu ruske države.

No njegov sukob s ministarstvom obrane je sustavan. Od države dobiva goleme iznose, na štetu vojske, istaknuo je ruski istraživački novinar portala Dossier Center, Denis Korotkov.

"Nema prijatelja i gotovo nema saveznika u vojsci", rekao je, ocijenivši da njegova izjava od srijede pokazuje da ne postoji izravna komunikacijska linija s Putinom ili je ona prekinuta.

Regrutirajući nekoliko tjedana plaćenike u zatvorima, privukao je osude pravosuđa. I počinje biti pod povećalom obavještajnih službi.

Prigožin se sve usudi. "No njegovi odnosi s državnom su neformalni i prema tome krhki i mogli bi se prekinuti bez prethodnog upozorenja", smatra Stanovaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene