Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukrajinski parlament

Ukrajina na Rusiju ide zakonom o sankcijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europske energetske tvrtke morat će pristati na značajne revizije ugovora kada ubuduće budu kupovale ruski prirodni plin,

Ukrajinski parlament u četvrtak je odobrio zakon o uvođenju sankcija ruskim tvrtkama i osobama koje podupiru i financiraju separatiste u istočnoj Ukrajini.

Pročitajte i ovo Napad na Odesu Brojne štete VIDEO Raketni napad na Odesu: Četiri osobe su poginule, puno je ozlijeđenih, gori dvorac Harryja Pottera Ukrajinski vojnici na bojištu Sukob u Europi Rusija ostvarila pomake duž ratišta, pod kontrolom 18 posto teritorija Ukrajine

Vlada je već pripremila popis s imenima 172 državljana Rusije i drugih zemalja te s nazivima 65 ruskih tvrtki, među kojima je i Gazprom, kojima će se uvesti sankcije "jer financiraju terorizam".

Nakon današnjeg glasovanja premijer Arsenij Jacenjuk članovima parlamenta je kazao kako je Ukrajina napravila povijesni korak.

'Usvajanjem zakona o uvođenju sankcija pokazali smo da je zemlja u stanju sama se zaštititi. Zakon bi trebao predstavljati jasan odgovor bilo kojem agresoru ili teroristu koji prijeti našoj nacionalnoj sigurnosti, vladi ili našim državljanima', kazao je.

Ukrajina je u ponedjeljak izvijestila da će europske energetske tvrtke morati pristati na značajne revizije ugovora kada budu kupovale ruski prirodni plin, ukoliko parlament odobri sankcije uvedene protiv Gazproma.

'Ruski cinizam nema granica': Ukrajina neće pustiti humanitarni konvoj

Rusija je najveći opskrbljivač europskih zemalja plinom i zadovoljava gotovo trećinu potreba u regiji. Polovina plina do europskih klijenata stiže preko Ukrajine. Europske tvrtke strahuju da bi ukrajinske sankcije mogle prekinuti opskrbu Europe tijekom zimskih mjeseci. No u srijedu je tvrtka Naftogaz u vlasništvu države izvijestila kako sankcije neće nužno pogoditi Gazprom.

Imena ruskih tvrtki i pojedinaca obuhvaćenih sankcijama neće biti objavljena dok predsjednik Petro Porošenko potpisom ne odobri zakon.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene