Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanska policija i karabinjeri u suradnji s njemačkom policijom proveli su u utorak regiji Calabriji na jugu Italije opširnu operaciju protiv mafijaša optuženih za organiziranje i provođenje pokolja u Duisburgu u Njemačkoj kada je, 15. kolovoza ove godine, ubijeno šest osoba ispred jednog talijanskog restorana.


Zajedničke policijske snage uhitile su četiri osobe iz mafijaškog klana Nirta-Strangio, optuženih za pokolj u Duisburgu, ali je današnjoj operaciji uspio pobjeći navodni ubojica Giovanni Strangio (28) protiv kojeg je raspisana i međunarodna tjeralica.

Vezani članci Policija u Sloveniji spriječila pokolj - 1 Slovenac koji je putem dark weba naručivao oružje za masakr imao je popis s imenima žrtava Slika nije dostupna Uhićen mafijaš odgovoran za pokolj u Duisburgu

Istodobno je i u Njemačkoj proveden pretres u gradovima Kaarstu i Duisburgu. Optužbe u Italiji i Njemačkoj idu od mafijaškog udruživanja do krijumčarenja oružja i naručivanja i provođenja ubojstava.

U utorak su u Italiji uhićeni Domenico Nirta (24), Antonio Richichi (21), Domenico Pizzata (40) i Luca Liotino (35) pod optužbom da su u pokolju pomagali Giovanniju Strangiu koga istraga smatra izvršiteljom pokolja, a koji se još nalazi u bijegu. 

Četvoricu optuženih je na području mjesta San Luca na jugu Italije uhitila mješovita talijansko-njemačka policijska jedinica za borbu protiv organiziranog kriminala koja je osnovana prije šest dana u Berlinu.

Sukobi između mafijaških obitelji Luca Nirta-Strangio s jedne i obitelji Pelle-Vottari s druge strane započeli su za karneval 1991. 

Premda je bitka između obitelji započela iz banalnog razloga, bacanja jaja između mladih pripadnika klanova, ipak se to pretvorilo u borbu za mafijašku prevlast na teritoriju. Tada, u veljači 1991., ubijene su dvije i ranjene još dvije osobe, a zatim nakon više godine je na Božić 2006. ubijena Maria Strangio, te se borba proširila do pokolja u Duisburgu.