SIPA (Arhiva: AFP)
SIPA (Arhiva: AFP)

Osmorica bivših zapovjednika i pripadnika Armije RBiH osumnjičeni su za ratni zločin protiv zarobljenika i civila na području Križančeva sela krajem prosinca 1993. godine. Uhićeni su u četvrtak u akciji SIPA-e, po nalogu Tužiteljstva BiH.


SIPA je u četvrtak na području Viteza, Zenice i Sarajeva, uhitila osmoricu Bošnjaka, bivših pripadnika Armije BiH, osumnjičenih za ratni zločin nad zarobljenicima i civilima hrvatske nacionalnosti u Križančevom selu kod Viteza.

Vezani članci Testiranje na koronavirus Dramatične brojke u Bosni i Hercegovini: Zabilježen rekordan broj smrtnih slučajeva Koronavirus u Bosni i Hercegovini Strašni podaci u Bosni i Hercegovini: Preminulo čak 69 ljudi, potvrđeno više od 1400 novih slučajeva

Prema priopćenju Tužiteljstva BiH, osumnjičeni su uhićeni na više lokacija u BiH zbog sumnji da su počinili jedan od najtežih ratnih zločina nad Hrvatima u BiH.

Osumnjičeni su da su kao zapovjednici i pripadnici Armije BiH s prostora Središnje Bosne i Viteza postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme rata, odnosno da su u mjestu Križančevo selo u BiH 22. prosinca 1993. ubili najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, te dvije žene, pljačkali i uništavali imovinu, javlja Dnevnik.ba.