Dok mi vodimo polemiku treba li nam euro, šveđani se odriču gotovine.


Švedski Institut za tehnologiju i Ekonomski fakultet u Stockholmu kaže da za pet godina niti jedna švedska trgovina ili ugostiteljski objekt neće prihvaćati gotovinu.

Vezani članci Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a Predsjednica HUBOL-a o COVID dodatku: "To su vam smijurije. Smiješne su cifre koje ljudi dobivaju na iznose plaća" Slika nije dostupna Jeste li spremni? Uskoro nećemo imati ni kune u džepu...

Prema studiji, upravo su potrošači inicijatori te promjene, jer ih već danas samo svaki peti koristi gotovinu.

Napredovanje u znanosti i tehnologiji povećalo je pokušaj Švedske da popularizira elektronički novac, a to će je učiniti prvom zemljom koja će biti bez gotovine.

Ova skandinavska zemlja bila je prva u Europi koja je izdala papirnati novac 1661. godine. Međutim, sada Šveđani preferiraju korištenje kreditnih kartica umjesto gotovine. Neki stanovnici više uopće nemaju ni potrebe u novčaniku imati gotovinu, pa je sa sobom niti ne nose.

Prije pet godina, predviđalo se da se gotovinom ondje neće više uopće plaćati za 20 godina, ali broj stanovnika koji danas koristi plaćanje karticama prepolovio je tadašnje predviđanje.