Dok mi vodimo polemiku treba li nam euro, šveđani se odriču gotovine.


Švedski Institut za tehnologiju i Ekonomski fakultet u Stockholmu kaže da za pet godina niti jedna švedska trgovina ili ugostiteljski objekt neće prihvaćati gotovinu.

Vezani članci Bankomat Pošteni nalaznik na bankomatu u Novom Vinodolskom pronašao novac i predao ga policiji Plaćanje, ilustracija - 3 Korona promijenila i načine plaćanja: Dok nekima kartice ne smetaju, drugi zbog toga zarađuju - manje

Prema studiji, upravo su potrošači inicijatori te promjene, jer ih već danas samo svaki peti koristi gotovinu.

Napredovanje u znanosti i tehnologiji povećalo je pokušaj Švedske da popularizira elektronički novac, a to će je učiniti prvom zemljom koja će biti bez gotovine.

Ova skandinavska zemlja bila je prva u Europi koja je izdala papirnati novac 1661. godine. Međutim, sada Šveđani preferiraju korištenje kreditnih kartica umjesto gotovine. Neki stanovnici više uopće nemaju ni potrebe u novčaniku imati gotovinu, pa je sa sobom niti ne nose.

Prije pet godina, predviđalo se da se gotovinom ondje neće više uopće plaćati za 20 godina, ali broj stanovnika koji danas koristi plaćanje karticama prepolovio je tadašnje predviđanje.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju