Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uskoro će plaćanje gotovinom u Švedskoj postati prošlost. Već se sada ondje većina proizvoda i usluga plaća elektroničkim putem.


Napredovanje u znanosti i tehnologiji povećalo je pokušaj Švedske da popularizira elektronički novac, a to će je učiniti prvom zemljom koja će biti bez gotovine, javlja APTN. U toj se zemlji tek tri posto transakcija obavlja gotovinom, piše The Christian Science Monitor.

Vezani članci Prosvjed u Švedskoj 01 Finska odgodila lokalne izbore, a u Stockholmu i Beču održani prosvjedi zbog mjera protiv korone Slika nije dostupna Revolucionarno iz Švedske: Postat će prva zemlja u svijetu koja se odrekla papirnatog novca

Ova skandinavska zemlja bila je prva u Europi koja je izdala papirnati novac 1661. godine. Međutim, sada Šveđani preferiraju korištenje kreditnih kartica umjesto gotovine. Neki stanovnici više uopće nemaju ni potrebe u novčaniku imati gotovinu, pa je sa sobom niti ne nose.

Tako na primjer, u Stockhlomu putnici mogu kupiti autobusne karte kreditnom karticom, ili putem sms poruka i ne mogu je više platiti gotovinom. U crkvi u centru Stockholma, župljanima nije dopušteno da doniraju gotovinom, također mogu koristiti kreditne kartice. Uz to, u podzemnim željezničkim postajama u Stockholmu, putnici mogu kupiti stvari iz aparata za hranu ili piće bez gotovine tako što pošalju tekstualnu poruku mobitelom.

>> Švedska šalje gotovinu u povijest

Osim toga, piše The Christian Science Monitor, poslovanja gotovinom odrekle su se i neke banke. 'Postoje gradovi u kojima uopće nije moguće ući u banku i koristiti gotovinu', rekao je Curt Persson, predsjednik švedske udruge umirovljenika. Međutim, unatoč tome, Švedska bi se gotovine potpuno mogla odreći tek u sljedećih 20 godina.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.