Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sjevernoj Kaliforniji vatrogasci se u nedjelju bore s više od 400 šumskih požara, izazvanih udarima gromova u olujnom nevremenu koje je tijekom vikenda zahvatilo vinorodnu dolinu Napa i okolna područja.


Požar koji je izbio na terenu s makijom 60 km jugozapadno od Sacramenta, prijeti da će zahvatiti više od 100 kuća, izjavio je Roger Archery, glasnogovornik kaliforijskog ministarstva za šumarstvo i zaštitu od požara (Cal Fire).

Vezani članci Sestre su nestale još u petak (Foto: Humboldt County Sheriff\'s Office) Izgubile se u šumi: Stotine spasilaca dva dana tragali za sestrama od 5 i 8 godina, našli ih zagrljene ispod grma Zatvor, ilustracija (Foto: AFP) Proveo je 39 godina u zatvoru zbog zločina koji nije počinio. Sad će dobiti milijunsku odštetu, ali postavlja se jedno zastrašujuće pitanje...

Do nedjelje u podne, požar je obuzdan samo 10 posto zahvaćenog područja i uništio je jednu kuću. Za stotine stanovnika ugroženog područja naređena je obvezna evakuacija.

Šumski požari u sjevernoj Kaliforniji uništili su najmanje 125 kuća od početka godine. Sezona šumskih požara u Kaliforniji počela je sredinom svibnja, nakon dva mjeseca s jednom od najtežih suša posljednjih godina.

Požar zapadno od Morgan Hilla i Gilroya, oko 40 km zapadno od San Josea, koji je zahvatio oko tri četvorna kilometra šume i makije, prislio je brojne stanovnike tog područja da napuste svoje domove, no dužnosnici lokalnih vlasti ne raspolažu točnim podacima.

Gromovi su izavali oko 75 požara u Parku prirode Shasta-Trinity, 250 km sjeverno do Sacramenta, zahvativši područja od manje od pola hektara, do 300 hektara, no još ne prijete kućama, rekao je glasnogovornik tamošnje šumarije, Michael Odle.

U okrugu Mendocino gori 90 požara, od kojih su najveći zahvatili do 50 hektara šume, rekli su dužnoscnici 'Cal Fire-e'.

Južno od San Francisca, požar koji je zahvatio 252 hektara šume i makije, prisilio na evakuaciju 2.000 ljudi, uništio niz kuća i doveo do zatvaranje dionice autoceste, u nedjelju je 90 posto pod nadzorom.

Južnije uz obalu, požar u nedostupnom području Parka prirode Los Padres u okrugu Monterey stavljen je pod nadzor na 60 posto od 133 četvorna kilometra zahvaćene površine.

I u susjednoj saveznoj državi Novi Meksiko, vatrogasci se bore sa šumskim požarima koji su zahvatili više od 160 četvornih kilometara terena, uključujući i ranč od 1.600 hektara medijskog mogula Teda Turnera, vlasnika CNN-a.