Turski tenkovi na granici sa Sirijom (Foto: AFP)
Turski tenkovi na granici sa Sirijom (Foto: AFP)

Najmanje još devet turskih tenkova ušlo je na sjever Sirije u četvrtak kao dio operacije u cilju potiskivanja IS-a iz graničnog područja oko Jarablusa i zaustavljanja kurdske milicije u zauzimanju teritorija, rekli su svjedoci za Reuters.


Viši turski dužnosnik rekao je da je sada više od 20 turskih tenkova u Siriji te da će bude li potrebno biti poslano još tenkova i građevinske inženjerije.

"Potrebna nam je građevinska inženjerija da otvorimo ceste ... i možda će nam trebati više u danima koji slijede. Imamo i oklopne transportere koji mogu biti korišteni na sirijskoj strani. Možemo ih staviti u pogon kad treba", rekao je dužnosnik.

Raspoređivanje je dio operacije Štit Eufrata, u sklopu koje su sirijski pobunjenici uz potporu turskih specijalnih snaga, tenkova i borbenih zrakoplova u srijedu ušli u Jarablus, jedno od posljednjih uporišta IS-a na tursko-sirijskoj granici. To je prvi veliki turski prodor uz potporu SAD-a na teritorij južnoga susjeda.

Zvukovi pucnjave, koji se mogu čuti s brda s turske strane granice odakle se vidi Jarablus, odjekivali su jutros u tome gradu iznad kojega se diže crni stup dima.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u srijedu da je IS potisnut iz grada te da ga sad kontroliraju sirijski pobunjenici, koji su velikim dijelom Arapi i Turkmeni. Rekao je da su ciljevi operacije i IS i kurdska milicija YPG čiji su uspjesi u sjevernoj Siriji zabrinuli Tursku.

Ankara YPG smatra ogrankom kurdskih militanata koji se bore u 30-godišnjoj pobuni na turskom tlu, a Washington ih smatra saveznikom u borbi protiv IS-a.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je turskome ministru vanjskih poslova Mevlutu Cavusogluu u četvrtak da su se pripadnici YPG-a povukli istočno od rijeke Eufrata, što je "crvena linija" za Tursku, naveli su izvori ministarstva u Ankari.

U telefonskom razgovoru njih dvojica su naglasila će se nastaviti zajednička borba protiv IS-a u Siriji i u Iraku. (Hina)