Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pripadnici vojnih snaga Europske unije u Bosni i Hercegovini u utorak prijepodne završili su pretragu terena na području Han-Pijeska u istočnoj Bosni gdje su tragali za informacijama o haaškom optuženiku Ratku Mladiću, no bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba nije pronađen.


'To je bila rutinska operacija slična ranijoj u Banjoj Luci, a tražili smo sve što bi moglo dovesti do Mladićeva uhićenja', kazao je novinarima glasnogovornik EUFOR-a u Sarajevu Patrick O'Callaghan. EUFOR je istaknuo kako je ta akcija dio šire regionalne strategije koja je, među ostalim, usmjerena i na mrežu onih koji pomažu u skrivanju optuženih za ratne zločine. Pripadnici EUFOR-a u ranim jutarnjim satima blokirali su prilazne ceste Han-Pijesku iz pravca Sokoca i Vlasenice gdje su uspostavili i nadzorne točke.

>> Ratko Mladić je tempirana bomba?

Vezani članci EUFOR na ulicama BiH Snage EUFOR-a u BiH raspoređuju uz granicu sa Srbijom: "Odlučni smo održati sigurno okruženje" EUFOR na ulicama BiH EUFOR na ulicama u BiH pojačava patrole: "Građani mogu očekivati povećanu razinu patroliranja u lakim oklopnim vozilima i pješice"

Neko vrijeme bio je onemogućen prolaz svim vozilima. Po dostupnim informacijama, pripadnici EUFOR-a su pretražili nekoliko objekata. Lokalni mediji izvijestili su kako je metom pretrage bilo odmaralište 'Lovačka kuća' izvan samog Han-Pijeska. Upravitelj odmarališta kazao je kako su se pripadnici EUFOR-a raspitivali o tome kada je tamo posljednji put boravio Mladić.

Akcija EUFOR-a na području Han-Pijeska izvedena na zahtjev Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY.)Iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske potvrđeno je kako su u toj akciji sudjelovali i pripadnici lokalne policije.

Na području Han-Pijeska tijekom rata u BiH bilo je jedno od Mladićevih zapovjednih mjesta. Poznati bunker, kojega je gradila bivša JNA, zaštićen i od nuklearnih udara i skriven duboko u šumi, služio je kao Mladićev glavni vojni stožer, a upravo ga je EUFOR zapečatio prije tri godine.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju