Obavijesti Video Pretražite Navigacija
42 dana bez zaraze

U Nigeriji više nema ebole!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već 42 dana u Nigeriji nije zabilježen novi slučaj ebole. Zato je WHO ocijenila da u toj zemlji više nema ove opake bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je, nakon 42 dana bez novih slučajeva oboljelih od hemoragijske groznice, ocijenila da u Nigeriji više nema ebole, javljaju agencije i ističu da je ta zapadnoafrička zemlja primjer drugima kako se treba uhvatiti u koštac s tom smrtonosnom bolesti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suzbijanje širenja Rođak ebole odnio pet života: Najsmrtonosniji virus proširio se u još jednu državu Slika nije dostupna Manji broj zaraženih WHO: Smanjena je opasnost od širenja ebole u druge zemlje, no borba ne prestaje

"U Nigeriji više nema ebole. Ovo je fantastična priča o uspjehu...ona pokazuje da se ebolu može suzbiti, ali mora nam biti jasno da smo dobili tek bitku. Rat će biti gotov nakon što ebole više ne bude u cijeloj zapadnoj Africi", kazao je predstavnik WHO-a Rui Gama Vaz na konferenciji za novinare u Abuji.

Prvi slučaj ebole u Nigeriji, najnapučenijoj zemlji u Africi, zabilježen je u srpnju kada je iz Liberije stigao liberijsko-američki diplomat Patrick Sawyer. Nigerija je sveukupno imala 20 slučajeva ebole, a osam oboljelih je umrlo.

Ovaj kruzer nitko nije želio u svoju luku - Srećom panika je prošla!

Od ebole je u Liberiji, Gvineji i Siera Leoneu od izbijanja epidemije ebole umrlo 4.546 ljudi, a Europska unija je za borbu protiv bolesti u tim zemljama izdvojila 500 milijuna eura, no Velika Britanija želi da se ta suma udvostruči. Iz diplomatskih se izvora doznaje da bi tri zemlje trebale predvoditi akcije za suzbijanje ebole u zapadnoj Africi - Velika Britanija u Siera Leoneu, Francuska u Gvineji i SAD u Liberiji.

U međuvremenu je Belgija odlučila u ponedjeljak uvesti kontrolu svih putnika koji dolaze iz zemalja pogođenih ebolom, priopćio je glasnogovornik zračne luke u Bruxellesu. Belgija tako slijedi mjeru koju su uvele Francuska i Velika Britanija. Svim će se putnicima mjeriti tjelesna temperatura i morat će ispuniti formular WHO-a. U slučaju temperature, svaki će putnik biti "smjesta izoliran" te hospitaliziran kako bi se napravile dodatne pretrage. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene