Trenutak uhićenja muškarca koji je gazio pješake po Torontu (Foto: Čitatelj/Facebook)
Trenutak uhićenja muškarca koji je gazio pješake po Torontu (Foto: Čitatelj/Facebook) Foto: ?itatelj/Facebook

Vozač koji se kombijem zaletio u pješake u Torontu ubio je osam žena i dvojicu muškaraca, priopćila je u petak policija kanadske metropole koja je početkom tjedna izvijestila da je napadač ciljao uglavnom žene.


Žrtve napada kombijem koji se usred bijela dana zaletio u mnoštvo imale su između 22 i 94 godine a dvije su bile državljani Južne Koreje i Jordana, rekla je policija Toronta na tiskovnoj konferenciji.

Vezani članci Damien Sanderson i Myles Sanderson Pronađeno tijelo jednog od napadača u stravičnom pokolju, policija traga za drugim: "Nemojte mu prilaziti" Damien Sanderson i Myles Sanderson VIDEO "Ubojice su išle od vrata do vrata": Otkriveni detalji stravičnog pokolja, spominje se i mogući motiv

U napadu je ozlijeđeno 16 osoba između 23 i 90 godina, pokazuju najnoviji podatci.

Vozač kombija Alek Minassian (25) optužen je za pokušaj ubojstva po 16 točaka, dodaju vlasti, objavivši da su dodane još dvije točke više nego što je bilo objavljeno u ponedjeljak. Usto može biti optužen po 10 točaka za ubojstvo s predumišljajem.

Dan nakon napada policija je istaknula da je vozač ciljao "uglavnom žene" te da je na Facebooku netom prije napada na jednoj od najprometnijih ulica u Kanadi objavio "zagonetnu poruku" u kojoj je vrijeđao žene.

Facebook je deaktivirao njegov račun, ali su kanadski mediji uspjeli objaviti snimku zaslona s tom porukom koja je glasila: "Pobuna 'Incela' je počela!"

Izrazi iz te poruke upućuju na rječnik kojim se na internetu koristi supkultura "incel", što je engleska kratica za "neženja ne svojom voljom". Supkultura "incel" je dio "muškog" seksističkog pokreta na internetu poznatog kao "manosfera" koji želi biti odgovor na sve veću popularnost feminizma.

Novinar Arshy Mann koji je temeljito istraživao o toj temi drži da su pokret incel i manosfera prava ideologija kojoj je cilj "terorizirati žene i 'normie'", one koji imaju normalan sentimentalni i spolni život. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju