Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeni broj

U napadu u Torontu 8 od 10 mrtvih su žene

Trenutak uhićenja muškarca koji je gazio pješake po Torontu (Foto: Čitatelj/Facebook)
Trenutak uhićenja muškarca koji je gazio pješake po Torontu (Foto: Čitatelj/Facebook) Foto: ?itatelj/Facebook
Vozač koji se kombijem zaletio u pješake u Torontu ubio je osam žena i dvojicu muškaraca, priopćila je u petak policija kanadske metropole koja je početkom tjedna izvijestila da je napadač ciljao uglavnom žene.

Žrtve napada kombijem koji se usred bijela dana zaletio u mnoštvo imale su između 22 i 94 godine a dvije su bile državljani Južne Koreje i Jordana, rekla je policija Toronta na tiskovnoj konferenciji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!" Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi

U napadu je ozlijeđeno 16 osoba između 23 i 90 godina, pokazuju najnoviji podatci.

Vozač kombija Alek Minassian (25) optužen je za pokušaj ubojstva po 16 točaka, dodaju vlasti, objavivši da su dodane još dvije točke više nego što je bilo objavljeno u ponedjeljak. Usto može biti optužen po 10 točaka za ubojstvo s predumišljajem.

Dan nakon napada policija je istaknula da je vozač ciljao "uglavnom žene" te da je na Facebooku netom prije napada na jednoj od najprometnijih ulica u Kanadi objavio "zagonetnu poruku" u kojoj je vrijeđao žene.

Facebook je deaktivirao njegov račun, ali su kanadski mediji uspjeli objaviti snimku zaslona s tom porukom koja je glasila: "Pobuna 'Incela' je počela!"

Izrazi iz te poruke upućuju na rječnik kojim se na internetu koristi supkultura "incel", što je engleska kratica za "neženja ne svojom voljom". Supkultura "incel" je dio "muškog" seksističkog pokreta na internetu poznatog kao "manosfera" koji želi biti odgovor na sve veću popularnost feminizma.

Novinar Arshy Mann koji je temeljito istraživao o toj temi drži da su pokret incel i manosfera prava ideologija kojoj je cilj "terorizirati žene i 'normie'", one koji imaju normalan sentimentalni i spolni život. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene