Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađarska je na pretposljednjem mjestu u Europskoj uniji po broju žena među zastupnicima u parlamentu i uvelike iza drugih zemelja središnje Europe, izvijestio je dnevnik Nepszabadag u subotu.


List je prenio podatke koje je iznijela profesorica budimpeštanskog sveučilišta Corvinus, Gabriella Ilonszki, po kojima je među mađarskim zastupnicima samo 9,1 posto žena dok ih je, primjerice, u Češkoj 22 posto a u Latviji 21 posto. U Sloveniji i Poljskoj, gdje je uvedena kvota žena, zastupnica je 32 posto i 23,9 posto.

Vezani članci Slika nije dostupna Žene u politici: Jesu li im prepreka muškarci ili one same? Slika nije dostupna Bebić: Nismo baš zadovoljni sudjelovanjem žena u političkom životu

>> Mađarski prosvjednici blokirali cestu prema Slovačkoj

Mađarice su, međutim, zainteresirane za politiku. Od 1990. udio kandidatkinja za parlament povećao se s 9 na 19 posto ali ih veliki broj nije uspio ući u parlament, rekla je Ilonszki.

U lokalnoj je politici trend ipak drugačiji. Broj žena gradonačelnica povećava se od 1990. godine te se u 20 godina povećao s 312 na 538. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook