Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na pretposljednjem mjestu u EU

U mađarskoj politici premalo žena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska je na pretposljednjem mjestu u Europskoj uniji po broju žena među zastupnicima u parlamentu i uvelike iza drugih zemelja središnje Europe, izvijestio je dnevnik Nepszabadag u subotu.

List je prenio podatke koje je iznijela profesorica budimpeštanskog sveučilišta Corvinus, Gabriella Ilonszki, po kojima je među mađarskim zastupnicima samo 9,1 posto žena dok ih je, primjerice, u Češkoj 22 posto a u Latviji 21 posto. U Sloveniji i Poljskoj, gdje je uvedena kvota žena, zastupnica je 32 posto i 23,9 posto.

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici

>> Mađarski prosvjednici blokirali cestu prema Slovačkoj

Mađarice su, međutim, zainteresirane za politiku. Od 1990. udio kandidatkinja za parlament povećao se s 9 na 19 posto ali ih veliki broj nije uspio ući u parlament, rekla je Ilonszki.

U lokalnoj je politici trend ipak drugačiji. Broj žena gradonačelnica povećava se od 1990. godine te se u 20 godina povećao s 312 na 538. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene