Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjeduju protiv slovačke dominacije

Mađarski prosvjednici blokirali cestu prema Slovačkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski su nacionalisti blokirali cestu koja povezuje mađarsko pogranično mjesto Rajka sa slovačkim glavnim gradom Bratislavom.

Mađarski nacionalisti u ponedjeljak su blokirali cestu koja povezuje mađarsko pogranično mjesto Rajka sa slovačkim glavnim gradom Bratislavom, prosvjedujući zbog sve veće dominacije Slovačke u pograničnim krajevima, objavili su u utorak slovački mediji.

Kako je javila agencija CTK, pozivajući se na slovački list "Sme", povod za prosvjed bio je reklamni plakat jednog slovačkog građevinskog poduzetnika, na kojemu je naselje u izgradnji u Rajki nazvano "Bratislava VI."

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a

>> Sve veće nezadovoljstvo: U Budimpešti skupovi i za i protiv premijera

"Rajka nikad neće postati šesta bratislavska općina", bilo je napisano na transparentu što su ga nosili mađarski prosvjednici, među kojma su bili i pripadnici krajnje desne stranke Jobbik. Poduzetnik se u međuvremenu ispričao zbog svoga plakata, a buduće naselje nazvao "Sklad Rajka".

Rajka, mađarsko mjesto na granici sa Slovačkom, postupno se razvija u pravo predgrađe Bratislave. Mnogi Slovaci koji rade u Bratislavi stanuju u Rajki, gdje su cijene nekretnina znatno niže nego u Slovačkoj. Slovaci čine oko polovice od ukupno 3.000 stanovnika Rajke, do koje se brzom cestom iz centra Bratislave može doći brže nego do nekih predgrađa, a odnedavno onamo vozi i autobus bratislavskog gradskog prijevoza. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene