Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U jugoistočnoj Europi i dalje val vrućina i veliki požari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Val vrućine koji je s temperaturama višim od 40 stupnjeva Celzija zahvatio jugoistočnu Europu odnio je u Rumunjskoj 30 života, dok Srbijom i Makedonijom haraju veliki šumski požari.

Samo je jučer u Rumunjskoj od vrućine preminulo 12 osoba, a od početka tjedna 30, objavilo je ministarstvo zdravstva. U Bukureštu je danas izmjereno 45 stupnjeva, a vlasti su odlučile od podneva do 18 sati zatvoriti sve javne ustanove.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja, meteorolog Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Darijo Brzoja Što se krije iza ljeta u travnju i zašto je ovoliko vruće, objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV Ilustracija Glas građana Što mislite u vrućinama u travnju? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Istodobno je u Makedoniji, kod Bitole, planuo veliki šumski požar koji prijeti stanovnicima drugog po veličini grada u zemlji. Trenutno u zemlji bukti 20 požara, a vlada je proglasila izvanredno stanje.

Izvanredno je stanje proglašeno i u Čitluku, Neumu i Višegradu, u susjednoj BiH.

U Beogradu je danas u 15 sati izmjerena temperatura zraka od 43 stupnja i to je najtopliji dan u posljednjih 120 godina od kada se mjeri temperatura zraka.

U više od polovice gradova u Srbiji u kojima se obavljaju mjerenja također je premašen apsolutni temperaturni maksimum. U 50-ak požara uništeno je 2.500 hektara šumskog prostora.

Temperatura od 45 stupnjeva ne štedi ni Grčku, odnosno Atenu i okolicu, Peloponez i Tesaliju.

Jug Italije nije doživio ovako visoke temperature u posljednjih 30 godina. Najtoplije je, s 44 stupnja u Tarantu (Apulija) i Cataniji (Sicilija), a 42 stupnja je izmjereno u Kalabriji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene