Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iranska policija u subotu je ponovno uhitila istaknutu odvjetnicu za ljudska prava Nasrin Sotoudeh koja je prosvjedovala pred Odvjetničkom komorom jer joj je zabranjeno obavljanje sudske prakse, objavio je njezin suprug na Facebooku.


'Fotografirali su i provjerili sve privedene, a zatim ih pustili, no zadržali su samo Nasrin koja je i dalje u pritvoru bez naloga', napisao je Reza Khandan.

Vezani članci Slika nije dostupna Uhićena cijela posada: Kakva ih kazna čeka za najmanje 187 poginulih Slika nije dostupna Izvjestitelj UN-a za ljudska prava: Iranske vlasti zlostavljaju aktiviste za ljudska prava

Sotoudeh, koja je branila iranske oporbene aktiviste, bila je osuđena na šest godina zatvora 2010., i zabranjena joj je odvjetnička praska jer je proglašena krivom za širenje propagande i kovanje urote protiv državne sigurnosti.

U svijetu je postala poznata kada je 2012. štrajkala glađu 50 dana pošto su vlasti zabranile putovanje njezinoj kćeri.

Sjedinjene Države i Amnesty International, udruga za ljudska prava, kritizirale su Islamsku Republiku zbog slučaja Sotoudeh te je bila puštena iz zatvora u rujnu 2013. Službeni Teheran takvu je odluku donio uoči dolaska predsjednika Hasana Rouhanija u sjedište UN-a u New York nedugo nakon njegove izborne pobjede koju je ostvario obećanjem da će provesti liberalne reforme.

Smrt vješanjem: Ubijena jer je izbola muškarca koji ju je htio silovati

Sotoudeh je u srijedu za Reuters rekla da prosvjeduje pred Odvjetničkom komorom kako bi joj ukinuli zabranu prakse koju je poslušna komora donijela na zahtjev vlasti.

'Od prvog dana u zatvoru, istražitelj mi je rekao da će se koristiti svim svojim ovlastima da me spriječi u obavljanju odvjetničke prakse', rekla je i dodala 'tijekom četiri godine čini se da je u tome uspio'.

Najavila je da će prekinuti prosvjede kada disidentima bude dopušteno raditi.

'Godinama se iranskim disidentima uzima pravo na život, na rad i na obrazovanje', napisala je na Facebooku o aktivistima uhićenima u gušenju prodemokratskih prosvjeda 2009. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook